Denník N

Župy už sa nespoliehajú len na vládu, seniorov v zariadeniach chránia aj vlastnými nariadeniami

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kraje zakázali prijímať nových klientov, denne merajú teplotu zmestnancom aj klientom, zastavili spoločenské aktivity v zariadeniach, niektoré dokonca zakázali aj vychádzky.

Viac ako polovica obetí koronavírusu na Slovensku je zo zariadení pre seniorov a pre ľudí odkázaných na pomoc druhých, no premiér Igor Matovič viackrát zopakoval, že štát im nedokáže pomôcť pravidelným testovaním zamestnancov alebo klientov.

Spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím však vychádzali zo zlých čísel. Obaja tvrdili, že v zariadeniach spolu pracuje asi 40-tisíc zamestnancov a testovať ich dvakrát mesačne by znamenalo naplniť nimi takmer celú kapacitu štátnych aj súkromných laboratórií.

„Štátne a súkromné laboratóriá majú kapacitu 3000 testov denne a asi nemôžeme 2700 testov z toho dať len pre zamestnancov domovov sociálnych služieb,“ povedal Matovič.

Spolu okolo 40-tisíc je však klientov, nie zamestnancov. Podľa výročnej správy ministerstva práce je zamestnancov v zariadeniach asi 25-tisíc. Posledné dáta sú z prelomu rokov 2017 a 2018. Ak by chcel štát preventívne testovať všetkých zamestnancov dvakrát za mesiac, musel by na to denne vyčleniť nie 2700, ale zhruba 1700 testov, čo je však stále viac ako polovica kapacity laboratórií.

Neschopnosť štátu chrániť zamestnancov a klientov v zariadeniach sociálnych služieb kritizujú aj župani. Mnohé kraje už preto s opatreniami nečakajú na vládu či hlavného hygienika. Sú totiž zriaďovateľom takmer polovice zariadení sociálnych služieb.

Župy zakázali napríklad prijímať nových klientov, denne merajú teplotu zamestnancom aj klientom, zastavili spoločenské aktivity v zariadeniach, niektoré dokonca zakázali aj vychádzky.

Denníku N porozprávali, ako sa snažia zabrániť tomu, aby sa v ich zariadeniach zopakoval scenár z Pezinka, kde sa nakazilo 55 z 93 klientov a piati už zomreli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie