Denník N

Referendum v programovom vyhlásení vlády – cesta k spáse či do záhuby?

Bilbord k jednému z troch neuskutočnených referend, ktoré presadzoval Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bilbord k jednému z troch neuskutočnených referend, ktoré presadzoval Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Často spomínaný švajčiarsky vzor je omnoho prísnejší, ako si fanúšikovia priamej demokracie na Slovensku predstavujú.

Autor je predseda Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku

Návrh na odstránenie či zníženie kvóra platnosti pri konaní referenda sa vládnej koalícii môže v budúcnosti vrátiť ako bumerang, ak sa ho chopia iní, skutoční majstri populizmu a xenofóbie. Ešteže na takúto zmenu je potrebná novelizácia ústavy a tá s veľkou pravdepodobnosťou neprejde, aj keby sa tento bod vo vládnom vyhlásení objavil. V každom prípade by bolo dosť nešťastné, keby práve táto otázka bola dôvodom na zbytočné a neproduktívne spory v rámci vládnej koalície.

Volanie po väčšej miere „priamej demokracie“, ktoré na Slovensku, ale aj v iných štátoch Európskej únie občas zaznieva, je do istej miery odôvodnené. Ale len pokiaľ ide o fenomén „odtrhnutosti“ politických elít od života ľudí či nezrozumiteľnosti a nepredvídateľnosti zákonov či administratívnych opatrení. Určite nie v podobe vytrhávania jednotlivých elementov priamej demokracie z kontextu a ich nesystémového zmiešavania s overenými mechanizmami zastupiteľskej, parlamentnej (liberálnej) demokracie, zaručujúcich istý nevyhnutný stupeň právnej istoty a kontinuity v štáte.

Demokracia totiž naozaj nie je (len) o väčšinovom hlasovaní, či už prostredníctvom volených orgánov, alebo plebiscitov, ale aj o efektívnych kontrolných mechanizmoch a prostriedkoch nápravy. A tiež, a najmä, o rešpektovaní individuálnych ľudských práv a slobôd a legitímnych záujmov rôznych menšinových skupín vrátane politickej opozície.

Návrh na zníženie či odstránenie kvóra pri referende je typickým príkladom nesystémového preberania „skúseností“ zo zahraničia, v danom prípade zo Švajčiarska. Bez zohľadnenia toho, v akom celkovom politickom, právnom a spoločenskom prostredí daný atribút v onej krajine pôsobí. Argument, že Švajčiarsko je jednou z najstarších demokracií na svete, je príliš málo.

Po prvé, Švajčiarsko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie