Denník N

Zborov naopak: 43 Rómov je negatívnych a vírus má muž z obce. Len nech sa to nedostane do osady, hovorí starosta

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Obec Zborov na severovýchode Slovenska má asi tri a pol tisíc obyvateľov, asi 1400 z nich žije v rómskej osade. Armáda tam prišla testovať 43 Rómov, ktorí sa vrátili zo zahraničia, a všetky výsledky boli negatívne.

Koronavírus má však muž, ktorého manželka prišla ako opatrovateľka z Rakúska. V obci teraz riešia tak trochu opačný problém ako v iných obciach – primárnym cieľom je, aby sa nákaza nerozšírila do osady. Starosta v rozhovore spomína, že zaregistroval aj etnické napätie. „Prvá reakcia od Rómov bola: Vidíte, nás ste dali testovať a my sme boli negatívni. A teraz nám nákazu prinesiete vy,“ hovorí v rozhovore starosta Ján Šurkala.

Obec na Facebooku zverejnila aj status, kde vymenúva všetky obchody v obci, kde sa nakazený pohyboval. Prečo to spravili? Každý v obci vraj už vie, o ktorého muža ide. „Začalo sa v obci hovoriť, že bol videný v zdravotnom stredisku, no a potom sa už nekontrolovane šírili príbehy, ktoré nemali s realitou nič spoločné,“ hovorí starosta.

Ako ste sa dozvedeli o tom, že v obci je koronavírus?

Dozvedeli sme sa to včera pred obedom, oznámil nám to regionálny úrad verejného zdravotníctva. Povedali nám dôverne aj jeho meno, my sme ho, samozrejme, nezverejnili. Pán bol testovaný pozitívne deň predtým, ale je to špecifický prípad.

Prečo?

Bol 14 dní v karanténe, ktorá mu skončila v utorok 14. apríla. V karanténe bol preto, lebo jeho manželka sa vrátila z Rakúska, kde pracovala ako opatrovateľka. Ani jeden z nich nemal žiadne príznaky. V utorok teda vyšiel von, bol si u svojho lekára dať predpísať lieky. Chcel sa vrátiť do práce – rozváža stravu v jednom z našich dvoch zariadení pre seniorov. Vedúci zariadenia mu povedal, že sa môže vrátiť, iba keď bude mať negatívny test. Bol sa testovať v nemocnici vo Svidníku a ukázalo sa, že má test pozitívny.

Starosta Zborova Ján Šurkala. Foto – Peter Hudák

Riaditeľ domova dôchodcov nemá povinnosť zamestnancov testovať. Prečo to spravil? 

Neviem presne, či mal riaditeľ povinnosť ho testovať alebo to bol jeho prozreteľný nápad. Prijali sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie