Denník N

Lintner na Pohode: Bojkot reprezentácie by ma neprekvapil

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľmi skoro ohlásime projekt, v ktorom chceme naplniť očakávania ľudí, ktorí majú radi hokej, ohlasuje bývalý reprezentant Richard Lintner. Podrobnosti zatiaľ neprezrádza.

Neúspešný kandidát na prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja RICHARD LINTNER v piatok na festivale Pohoda debatoval o mládežníckom hokeji. V rozhovore pre Denník N, ktorý vznikol po tejto diskusii, reaguje na zrušenie galavečera Hokejista roka, ale hovorí aj to, aký vplyv má Juraj Široký a či mu prekáža jeho minulosť.

Prekvapilo vás, že zväz ľadového hokeja zrušil galavečer Hokejista roka, ktorý sa rozhodli mnohí súčasní hokejoví reprezentanti bojkotovať?
Neprekvapilo ma to, pretože to bolo asi jediné riešenie situácie, do ktorej sa vedenie zväzu dostalo. Je to ilustrácia toho, že súčasné vedenie bude len veľmi náročne realizovať plány, ktoré si predurčili. Ak nevypočuli odkazy, ktoré boli podané pred kongresom, nemôžu očakávať, že po kongrese, ktorý dopadol, ako dopadol, sa tieto odkazy stratia.

Ukazuje zrušenie galavečera to, že skupina okolo vás je silnejšia, ako Igor Nemeček rátal?
Tu nejde o mňa. Rozhodnutie zrušiť galavečer urobili na základe iniciatívy reprezentantov, ktorá so mnou nesúvisí. Bola to ich hráčska aktivita, lebo, ako predpokladám, aj oni mali potrebu vyjadriť svoj postoj. A z môjho pohľadu ho vyjadrili veľmi jednoznačne.

No zrejme ste s nimi v kontakte. Dominik Graňák naznačil, že sa bojkot nemusí skončiť len pri nejakom galavečere, on sám povedal, že si v tejto chvíli nevie predstaviť účasť v reprezentácii. Viete o tom, že by sa mohli pridať aj ďalší?
Poviem to takto – neprekvapilo by ma to. Situácia je veľmi vážna a je nad slnko jasné, že pri voľbe šéfa zväzu nebolo, ako sa hovorí, všetko s kostolným poriadkom. V tomto zmysle by ma to neprekvapilo.

 

Video: Lintner aj o tom, či by mohli hokejisti bojkotovať reprezentáciu (autor: Martina Pažitková)

Vidíte v prípade voľby prezidenta SZĽH napríklad paralelu s nedávnou voľbou šéfa FIFA? Sepp Blatter bol zvolený napriek protestom, no nakoniec aj tak odišiel. Môže sa stať, že podobne po krátkom čase odstúpi aj Nemeček?
Vôbec neviem odhadnúť, akým spôsobom bude vedenie zväzu reagovať. Veľmi ťažko sa mi dá predvídať ich kroky. Pokiaľ by som bol ja v situácii, keď je jasné, že väčšina verejnosti, fanúšikov, hokejových osobností a činovníkov nie je spokojná s mojou prácou, neviem si predstaviť, že by som sa vôbec usiloval vstupovať do súboja o takúto funkciu. To je však môj názor, môj pohľad na to, ako by som sa v takej situácii na tom poste cítil. Veľmi ťažko sa mi odhaduje, ako to cítia ľudia v súčasnom vedení.

Čo ste si pomysleli o ponuke pre Mira Šatana, ktorého chcelo súčasné vedenie zväzu angažovať ako manažéra reprezentácie?
Majú na to právo. Pokiaľ považujú Mira Šatana za dobrého kandidáta, mne sa len potvrdilo, že bola dobrá voľba mať ho v mojom tíme. To, že Miro ich ponuku neprijal, ma veľmi neprekvapilo.

Je to nejaká stratégia Igora Nemečka? Pokúsiť sa rozdrobiť tím okolo vás a dostať aspoň niektorých na svoju stranu?
Nerozumiem, a ani sa nejakým spôsobom nesnažím odhaliť, aká je stratégia tohto vedenia. Majú nejaké ciele, ktoré chcú a budú musieť plniť, a je na nich, ako to urobia.

Igor Nemeček sa stal prezidentom zväzu po Jurajovi Širokom. Aký vplyv má Široký v slovenskom hokeji?
Juraj Široký je, predpokladám, stále majiteľom Slovana Bratislava, čo je najvýznamnejší slovenský klub, čiže jeho vplyv alebo jeho pozícia v slovenskom hokeji je prirodzene citeľná. Do akej miery sa to mohlo prejaviť napríklad pri voľbe na kongrese zväzu, neviem odhadnúť. Viem, že Slovan má nejaké hlasy, tie nejakým spôsobom použil, a to je všetko, čo k tomu môžem povedať.

 Hokejista Richard Lintner. Foto N - Tomáš Benedikovič
Hokejista Richard Lintner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemáte teda ambíciu hodnotiť účinkovanie Juraja Širokého v slovenskom hokeji?
Ja som nepostrehol v médiách, že by sa oficiálne priklonil na niekoho stranu. Osobne som s ním nekomunikoval, lebo ak som hovoril s niekým zo Slovana Bratislava, bol to skôr pán Krajči.

Širokého kritik Peter Šťastný mu neraz vyčítal jeho pôsobenie v rozviedke komunistickej Štátnej bezpečnosti. Vám jeho minulosť prekáža?
Ja minulosť iných ľudí veľmi neriešim, ja som riešil skôr situáciu okolo hokeja ako takého.

Ale či vám to prekáža alebo nie, povedať môžete.
Ak je tá informácia pravdivá, tak je to niečo, čo v žiadnom prípade nie je dobré.

Ste vlastne v kontakte s Petrom Šťastným, spolupracovali ste s ním?
Naposledy som sa s ním rozprával minulé leto, na zápase na počesť Pavla Demitru, ktorý sme odohrali. Odvtedy s ním v kontakte veľmi nie som.

Na Pohode ste rozprávali o mládežníckom hokeji. Môže si mladý chlapec z rodiny, ktorá na tom finančne možno nie je dobre, dovoliť hrať hokej?
Existujú cesty, najmä v tých úplne začiatočníckych kategóriách, teda päť-, šesť- či sedemročných chlapcov. Niektoré kluby na Slovensku sa im snažia poskytnúť taký servis, aby výdavky na začiatku – na výstroj a podobne – mali čo najnižšie. Želal by som si, aby sme tento servis rozšírili aj do ďalších klubov. Ja si myslím, že je v našich silách, aby sme tým, ktorí chcú dostať príležitosť zaľúbiť sa do hokeja, takýto servis dali.

Je to reálne? Dnes, keď niektoré kluby nemajú ani len na výplaty pre seniorských hráčov?
Je to reálne. Peniaze do hokeja sa dajú dostať len z dvoch zdrojov – od štátu alebo zo súkromného sektora. Ja môžem povedať o našom projekte školskej hokejovej a hokejbalovej prípravky, kde sme z deväťdesiatich piatich percent zo súkromných zdrojov pokryli prakticky kompletný servis tejto hokejovej a hokejbalovej ligy. Hovoríme o tisícke detí, o projekte, ktorý funguje úplne mimo hokejového zväzu. Viete si predstaviť, kam by sme sa dostali, keby sme takéto niečo mohli robiť z pozície vedenia zväzu? Deväťdesiatpäť percent zo súkromných zdrojov, myslím si, hovorí dostatočne o našich organizátorských kvalitách.

Tréner Ernest Bokroš s Richardom Lintnerom na Pohode. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tréner Ernest Bokroš s Richardom Lintnerom na Pohode. Foto N – Tomáš Benedikovič

Stretli ste sa s korupciou v mládežníckom hokeji? Teda že bohatší rodič príde za trénerom a dieťaťu vybaví lepšie postavenie v tíme?
Nemôžem vylúčiť, že sa niekedy niekde niečo podobné stalo, ale zároveň musím jedným dychom dodať, že za mnou nikto nikdy neprišiel a ani ja som za nikým nikdy nechodil. Veľmi ťažko sa o tom hovorí. Z principiálneho hľadiska: ponuka, ktorú som dal so svojím tímom, teda zakomponovať obrovské množstvo úspešných bývalých reprezentantov a hráčov, by znamenala, že pravdepodobnosť takéhoto morálneho zlyhania by podľa mňa bola veľmi nízka.

Český tréner Vladimír Růžička bol tiež úspešným bývalým hráčom, ktorý si zrejme počas kariéry aj niečo zarobil, a napriek tomu čelí trestnému oznámeniu.
Vladimír Růžička nie je z môjho tímu. Ľuďom, s ktorými spolupracujem, dôverujem.

Na debate na Pohode ste naznačili, že s úsilím angažovať sa v slovenskom hokeji nekončíte a chystáte niečo veľké. Nechcete prezradiť, o čo pôjde?
Musím len zopakovať, že sľub verejnosti a všetka práca, ktorú sme začali, snaha ukázať, že nám na hokeji záleží, nevyjde nazmar. V projekte, ktorý pripravujeme, chceme očakávania ľudí, ktorí majú radi hokej, naplniť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie