Denník N

Focus: Počas korony silnie Kollár a Smer, OĽaNO má 24 percent, Za ľudí sú mimo parlamentu

Parlamentné voľby by vyhralo hnutie OĽaNO s 24,4 %. Väčšinu v parlamente by mali strany súčasnej vlády aj bez strany Andreja Kisku.

V ťažkom období epidémie nového koronavírusu si väčšina politických strán viac-menej drží svoju podporu z parlamentných volieb, ktoré sa konali pred päťdesiatimi dňami – v sobotu 29. februára.

Mierne zosilnel Smer, ktorého by volilo 21 % ľudí, a hnutie Sme rodina s podporou 11 %; naopak, po slabšom volebnom výsledku a rozhodnutí Andreja Kisku nenastúpiť do parlamentu upadá podpora strany Za ľudí, ktorá by sa ani len nedostala do parlamentu.

Voľby by v apríli vyhralo hnutie OĽaNO premiéra Igora Matoviča s podporou 24,4 % voličov, čiže prakticky úplne rovnako, ako OĽaNO získalo vo voľbách (25,02 %). Smer by bol druhý s podporou 21,8 % voličov, tretie hnutie Sme rodina Borisa Kollára by volilo 11,5 % ľudí. Nasledujú kotlebovci s vyše 9 % (vo voľbách mali necelých 8 %).

Ukázal to prieskum agentúry Focus pre reláciu Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza. Agentúra sa respondentov na politické preferencie pýtala medzi 15. a 17. aprílom, prieskum robila kombinovanou formou telefonického a online dopytovania na vzorke 1016 respondentov.

Video: Prieskum pre TV Markíza

Za ľudí len s tromi percentami

Podľa Focusu by bolo v parlamente šesť formácií: okrem OĽaNO, Smeru, Sme rodina a ĽSNS by sa do Národnej rady dostala aj Sloboda a solidarita Richarda Sulíka, s výsledkom približne na úrovni februárových volieb.

Zdá sa teda, že ani SaS, ani OĽaNO zatiaľ veľmi neťažia z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Kotlebovci - ĽSNS

OĽaNO

Prieskumy preferencií

Progresívne Slovensko

SaS

Sme rodina

Smer

SNS

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie