Denník N

Všetko, čo potrebujete vedieť o programe vlády

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je tam kopec fráz, veľa nekonkrétnych záväzkov, ale aj tak by som tomuto programovému vyhláseniu dôveru vyslovil.

Autor je ekonóm, odchádzajúci predseda strany Spolu

Najbližšie dni budú médiá aj facebooky plné toho, čo nová vláda sľubuje v programovom vyhlásení. Aby ste sa v tom nestratili, tu je 10 vecí, ktoré stačí vedieť:

1. Toto programové vyhlásenie je asi najdlhšie v histórii Slovenska. Nemal som čas to porovnať so všetkým vládami od roku 1989, ale na 99 percent ide o najdlhší vládny program slovenskej vlády. To nie je dobre ani zle.

Najdôležitejším programom vlády na našom území bol Košický vládny programu z roku 1945, ktorý má tak desatinový rozsah.

Program Matovičovej vlády obsahuje veľa odsekov ako tento: „V oblasti poskytovania univerzálnej poštovej služby vzhľadom na jej sociálny rozmer bude vláda SR vychádzať z objektívnych potrieb obyvateľstva a ostatných subjektov využívajúcich univerzálnu poštovú službu. Vláda SR zabezpečí primeraný rozsah služieb určenej kvality za prijateľné ceny pre všetkých používateľov pri zohľadnení trvalej udržateľnosti.“ Preložené do slovenčiny: „Na pošte bude dobre a všetci budú spokojní.“ Nie zlé, ale ani to nič nehovorí.

2. Programové vyhlásenie je dôležité, ale schopnosti a vôľa ministra sú ešte dôležitejšie. Obsah programového vyhlásenia je dôležitý, ale treba ho brať s rezervou. Napríklad posledná Ficova vláda sľúbila veľmi konkrétne hmotnú zodpovednosť politikov aj skutočný protischránkový zákon. Hmotnú zodpovednosť nemáme, protischránkový zákon áno, pretože ministerke Žitňanskej záležalo len na schránkach a ministrovi Gálovi na ničom.

3. Najväčšie pozitívum: je tam veľká chuť a ambícia meniť veci k lepšiemu. Program síce obsahuje veľa vaty a fráz, ale aj stovky, možno viac než tisícku spôsobov, ktorými chce táto vláda zmeniť Slovensko k lepšiemu. Po Ficovi je to hrozne príjemné a osviežujúce. Pripomína to rok 1998, keď po Mečiarovi všetci chceli vylepšovať krajinu vo všetkých smeroch – aj keď často ešte nevedeli presne ako.

4. Ešte to nie sú reálne sľuby. V najbližších hodinách a dňoch budete stokrát čítať, čo vláda sľúbila. Vo väčšine prípadov to tak nebude. Toto programové vyhlásenie ešte nebolo upratané do reálneho plánu. Minimálne stokrát obsahuje nie to, čo vláda naozaj urobí, ale čo vláda „zváži, analyzuje, prehodnotí či prekonzultuje“. To sú politické slová pre „radi by sme, ale uvidíme…“. Veľká väčšina z nich sa nikdy nestane, pretože to buď v skutočnosti nejde, alebo nebudú peniaze.

5. Tento program je finančne nereálny – v jednotlivostiach aj ako celok.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie