Denník N

V programe je opatrná kritika anexie Krymu, USA sú náš kľúčový vojenský spojenec

Minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS) a minister obrany Jaroslav Naď z OĽaNO patria k najvýraznejším prozápadným členom súčasnej vlády. Foto - TASR
Minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS) a minister obrany Jaroslav Naď z OĽaNO patria k najvýraznejším prozápadným členom súčasnej vlády. Foto – TASR

Vládny program reaguje aj na predošlé roky s Andrejom Dankom, keď malo Slovensko dve zahraničné politiky. Nová koalícia sľubuje, že bude jednotná.

Sľub koaličných lídrov, že vláda bude vystupovať ako prozápadne orientovaná, je zachytený aj v programovom vyhlásení vlády.

Spoluprácu s Európskou úniou a NATO označuje za nevyhnutnosť.

Slovensko má len limitované možnosti, ako ovplyvňovať dianie vo svete, preto sa musí spoliehať na spoluprácu s partnermi. „To potvrdzuje význam členstva v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii ako najlepšej alternatívy na presadzovanie našich zahraničnopolitických záujmov,“ píše sa v dokumente, ktorý v nedeľu schválila vláda.

Vyhlásenie konštatuje, že hoci tieto organizácie majú chyby a nedostatky, „neexistuje lepšia alternatíva, ktorá by pri rešpektovaní a ochrane individuálnych ľudských práv a základných slobôd ponúkala vyššiu mieru prosperity, bezpečnosti a spoločnej ochrany zdieľaných hodnôt“.

Kľúčové USA

V kapitole o obrane sa výslovne spomínajú Spojené štáty americké ako kľúčový vojenský spojenec, ktorého nie je možné nahradiť nikým v rámci Európy.

„Vláda podporí účelnú regionálnu a bilaterálnu spoluprácu v oblasti obrany, pričom Spojené štáty americké považuje za kľúčového spojenca vzhľadom na ich jedinečné spôsobilosti nevyhnutné na kolektívnu obranu, ktorými európski spojenci nedisponujú,“ píše sa v programe.

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova programové vyhlásenie nenecháva žiadne pochybnosti o tom, kam chce Slovensko patriť.

„Myslím si, že z pohľadu zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky štátu je to veľmi dobrý rámcový dokument, a treba oceniť všetkých, ktorí na ňom pracovali,“ hodnotí Mesežnikov vládny program.

Zahraničnopolitický analytik Milan Nič, ktorý pôsobí v berlínskom think-tanku Nemecká rada pre zahraničné vzťahy, hodnotí túto kapitolu ako dobre napísanú, avšak je podľa neho otázne, či sa ju podarí aj presadiť.

Najviac ho v dokumente vyrušila absencia akéhokoľvek záväzku na zvýšenie transparentnosti, otvorenosti ministerstva a boj proti korupcii. „Po škandáloch s verejným obstarávaním a dlhom období slúženia tohto rezortu rôznym straníckym a finančným záujmom pozadia strany Smer nie je dôvod na uspokojenie, ale na zmeny vo vnútornom nastavení.“

Naopak, Nič veľmi víta dôraz na európsku politiku, snahu o obnovenie zahraničnopolitického konsensu a posilnenie boja proti dezinformáciám. „Chýba mi tam však akákoľvek zmienka o prístupe vlády SR k vzťahom s Ruskom a Čínou,“ hovorí.

Jedna veta o Ukrajine

V dokumente sa objavila len jedna veta, ktorá je opatrnou kritikou postupu Ruska na Ukrajine.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie