Denník N

Vedkyňa a lekárka: Svaly nám dodávajú silu bojovať aj proti vírusom a baktériám

Barbara Ukropcová je lekárka a vedkyňa. Pracuje v Biomedicínskom centre SAV a vyučuje na Univerzite Komenského v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Barbara Ukropcová je lekárka a vedkyňa. Pracuje v Biomedicínskom centre SAV a vyučuje na Univerzite Komenského v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Barbara Ukropcová zo SAV hovorí, že v podmienkach koronakrízy je dobré budovať si nové rutiny cvičenia. Už dva týždne bez pohybu sa môžu podpísať na našej imunite a celkovom zdravotnom stave. Ohrození sú najmä seniori a ľudia s chronickými ochoreniami.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • ako vplýva nedostatok pohybu na psychiku,
  • ako často treba cvičenie opakovať, aby malo pozitívny účinok na našu zdatnosť,
  • či vyššia zdatnosť znižuje pravdepodobnosť infekcií.

Začiatkom apríla ste spustili pilotný streaming online tréningov pre seniorov a ľudí s Parkinsonovou chorobou. Čo vás k tomu viedlo?

Dlhodobo skúmame účinky pohybu u pacientov vo včasnom štádiu Parkinsonovej choroby, u seniorov, obéznych pacientov, cukrovkárov druhého typu či v skupine pacientov vyliečených zo špecifického onkologického ochorenia. Tieto skupiny ľudí sú v rámci náchylnosti na ťažší priebeh ochorenia COVID-19 rizikové, a preto by mali byť už vyše mesiaca čo najviac doma. Na druhej strane, je skutočne potrebné, aby aj doma v izolácii zostali pohybovo aktívni. Streaming online tréningov sme spustili, aby sme ich motivovali zostať aktívnymi aj v izolácii a zároveň aby sme mohli pokračovať vo výskume.

Zameriavate sa na pozitívny vplyv pohybu. Čo sa deje v mojom tele, keď idem napríklad na prechádzku?

Prechádzka v prírode je prospešná a pôsobí pozitívne na imunitu. Pokiaľ však nerobíme vysokohorskú turistiku, džoging alebo chôdzu rýchlym krokom, nie je spravidla dostatočne intenzívna, aby sa vďaka nej udržala či zlepšila naša fyzická zdatnosť. Je dobré chodiť do prírody, tráviť čas na slnku a urobiť čo najviac krokov, ale nemali by sme si povedať: Veď som sa prešiel a to už ako dávka pohybu na dnes stačí.

Čo je fyzická zdatnosť a prečo je potrebné ju udržiavať či zvyšovať?

Asi najznámejším parametrom fyzickej zdatnosti je kardiorespiračná zdatnosť, čiže schopnosť srdca, obehového systému a pľúc zabezpečiť dostatočnú dodávku kyslíka a energie pre pracujúce svaly. Fyzická zdatnosť je jeden z najdôležitejších ochranných faktorov nášho zdravia.

Môže nás pravidelné športovanie ochrániť napríklad pred chronickými chorobami?

Chronické ochorenia môžu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie