Denník N

Cesnak proti COVID-19 nemusí byť vtip ani hoax. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – Unsplash/Akinori Uemura
Ilustračné foto – Unsplash/Akinori Uemura

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každým dňom pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby COVID-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom „peer-review“, čo znamená, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, čo vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Akcia s názvom Solidarita

Asi najčastejšie kladenou otázkou dnes zostáva – kedy budeme mať liek? Odpoveď znie – zatiaľ ho ešte nemáme. Ale na vine nie sú „…géniové zodiakální a osmapadesátá vyšší inteligence…“, ako sa vyhováral istý alchymista vo filme Císařův pekař.

Vývin špecifického lieku je záležitosťou niekoľkých rokov – najprv sa robia počítačové modulácie a simulácie (in silico), potom testy na izolovaných bunkách (in vitro), predklinické testy na laboratórnych zvieratách (in vivo) a napokon jednotlivé fázy klinického testovania na ľuďoch.

Na to dnes, samozrejme, nemáme čas. Preto testujeme rôzne lieky, ktoré touto anabázou už prešli a boli schválené na liečbu iných ochorení. V tomto zmysle vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) bezprecedentnú sériu klinických testovaní už známych liekov na ich účinnosť proti koronavírusu. Akcia má názov Solidarity.

Medzi kandidátmi sú antivirotiká Remdesivir, pôvodne vyvinuté proti ebole, Ritonavir/Lopinavir, účinné proti AIDS, antimalarikum chlorokvín a cytokíny typu interferónov. Výsledky testov budú známe čoskoro, ale niektoré z nich už teraz vyzerajú sľubne.

2. Čo tak prírodné liečivá?

Aj v prípade, že veľmi rýchlo nájdeme účinný liek a očkovaciu látku proti koronavírusu, nebude ľahké ich v krátkom čase vyrobiť v takom množstve, aké by postačovalo pre celú populáciu.

V rámci ochrany pred nákazou preto mnohí lekári aj vedci odporúčajú siahnuť po overených tradičných receptúrach. Kórejskí a čínski vedci napríklad publikovali niekoľko článkov prinášajúcich prehľad vedecky overených prírodných liečiv potenciálne účinných proti koronavírusu.

Nemusí to byť hoax. Za bylinný liek proti malárii získala v roku 2015 čínska lekárka Youyou Tu Nobelovu cenu. Dobrou správou je, že v prípade koronavírusu by nemuselo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie