Denník N

Aprílový prieskum AKO: OĽaNO atakuje 30 percent, posilnil sa aj Sulík, Za ľudí s tromi percentami

Aj druhý prieskum preferencií z tohto mesiaca potvrdil silnú podporu OĽaNO a pád strany Za ľudí. V rebríčku dôveryhodnosti vedie prezidentka Zuzana Čaputová.

Deň po zverejnení prieskumu preferencií agentúry Focus sú známe aj čísla z druhej relevantnej agentúry AKO. Niektoré trendy sa potvrdili – napriek tomu, že hnutie OĽaNO nabralo silnú podporu len krátko pred voľbami, jeho preferencie neklesajú. Naopak, podľa AKO dokonca rastú k tridsiatim percentám.

Prieskum si u agentúry objednal denník Nový čas. Podľa AKO by v apríli volilo OĽaNO až 29,9 percenta voličov a oproti voľbám by si hnutie o päť percentuálnych bodov polepšilo. Focus hnutiu Igora Matoviča nameral 24,4 percenta.

Druhý Smer by volilo 18,3 percenta voličov, teda približne toľko, koľko vo februárových parlamentných voľbách. Podľa Focusu Smer o pár percentuálnych bodov rástol. Tretie by bolo hnutie Sme rodina s desiatimi percentami, oproti voľbám by si polepšila aj SaS Richarda Sulíka s podporou 9,7 percenta.

AKO do prieskumu zahrnulo strany koalície PS/Spolu samostatne. Progresívne Slovensko, ktorého názov je známejší a časť ľudí si ho môže ešte spájať s koalíciou, by volilo 6,5 percenta voličov. K strane Spolu sa prihlásilo len necelé percento voličov.

Do parlamentu by sa dostala ešte Kotlebova ĽSNS, no s výsledkom 6,4 percenta. Vo voľbách mali necelých 8 percent.

Naopak, mimo parlamentu by zostala vládna strana Za ľudí, ktorú by volilo len niečo vyše 3 percent voličov. Podobný výsledok strana zaznamenala aj vo Focuse, čo naznačuje prepad podpory po oznámení Andreja Kisku, že sa vzdáva mandátu.

Ak by voľby dopadli tak, ako predpovedá AKO, hnutie OĽaNO by malo v Národnej rade 56 poslancov, Smer 34, Sme rodina 18, SaS tiež 18 a Progresívne Slovensko a ĽSNS pod dvanástich poslancoch.

Znamená to, že tri strany súčasnej koalície (OĽaNO, Sme rodina a SaS) by vytvorili vládu s ústavnou väčšinou 92 poslancov aj bez strany Za ľudí.

AKO pre Nový čas meralo aj dôveryhodnosť siedmich politických lídrov. Absolútnym suverénom je prezidentka Zuzana Čaputová, ktorej dôveruje vyše 83 percent občanov, nedôveruje len asi desatina.

Takmer dve tretiny ľudí dôverujú aj premiérovi Igorovi Matovičovi, len o niečo nižšiu podporu má aj Boris Kollár (Sme rodina) a Peter Pellegrini (Smer). Najnedôveryhodnejším lídrom je Marian Kotleba, neveria mu traja zo štyroch občanov Slovenska.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hegerova vláda

Prieskumy preferencií

Slovensko

Teraz najčítanejšie