Denník N

Banky majú za týždeň vyše 40-tisíc žiadostí o odklad splátok. Niektorí si mýlia odklad s odpustením 

Foto – Tomáš Hrivňák
Foto – Tomáš Hrivňák

Len za prvý týždeň dostali banky od obyvateľstva a živnostníkov viac než 40-tisíc žiadostí o odklad splátok. Podľa údajov Slovenskej bankovej asociácie je to takmer desaťnásobne viac ako týždeň predtým. 

  • Banky upozorňujú, že niektorí klienti si mylne myslia, že im splátky na deväť mesiacov úplne odpúšťajú. Neuvedomujú si, že odklad je len pauza v splácaní, ktorá im úver predraží.
  • Do odkladov splátok ľudí nabádajú aj niektorí sprostredkovatelia, odporúčajú im peniaze získané odkladom splátky investovať.
  • Národná banka Slovenska upozorňuje, že odklad neslúži na špekuláciu s voľnými zdrojmi. Ak ju ľudia upozornia, že sa takto sprostredkovatelia správajú a nabádajú ich peniaze z odkladov investovať, bude ich preverovať.

Odklad splátok úverov má byť pre ľudí zasiahnutých opatreniami proti šíreniu COVID-19 východiskom z núdze. NBS upozorňuje, že nielen banky, ale aj finanční sprostredkovatelia majú podľa zákona povinnosť poučiť klienta o tom, že splátky bude treba v budúcnosti zaplatiť a že sa úver úročí počas celého času odkladu. Takže treba odklad dobre zvážiť a využiť len vtedy, ak človek naozaj nemá peniaze na splátky.

„Odklad splátok neslúži na špekuláciu s voľnými zdrojmi,“ zdôrazňuje NBS. Hovorí, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie