Denník N

Dezinformácie môžu zabíjať, je dobré, že vláda im chce aktívne čeliť aj v spolupráci s MVO

Taiwanskí vojaci dezinfikujú ulicu. Foto - AP
Taiwanskí vojaci dezinfikujú ulicu. Foto – AP

Klamstvá a manipulácie bohužiaľ nezmiznú s ústupom pandémie, ale možno je to príležitosť, aby im štát začal venovať pozornosť, akú si zasluhujú.

Autor je senior analytik GLOBSEC Policy Institute

Pandémia COVID-19 nás naučila mnohým veciam na osobnej aj celospoločenskej úrovni. Okrem šitia rúšok a návratu z nákupných centier do prírody nás naučila, že v čase krízy je líderstvo a ochota robiť nepopulárne rozhodnutia podložené dátami kľúčom k ochrane zdravia a životov. Po rokoch zaznávania, zosmiešňovania expertov a dominancie facebookových odborníkov na všetko sa ukázalo, že skutočná odbornosť, poznanie a veda sú pre naše prežitie nenahraditeľné.

Zneužitie a zneistenie

Zároveň sa v plnej nahote preukázalo, aké nebezpečné a deštruktívne môžu byť dezinformácie, klamstvá a manipulácie šírené na sociálnych sieťach, v reťazových mailoch či na rôznych obskúrnych webportáloch. Od receptov na zaručené lieky proti koronavírusu spočívajúcich v pití teplej vody či sava až po ničím nepodložené výmysly o tom, že koronavírus je údajne tajnou zbraňou Pentagónu, prípadne, že celá pandémia je podvod vymyslený elitami na očipovanie ľudí. Bohužiaľ, takéto nezmysly môžu mať aj reálne následky – či už pre aplikovanie neúčinných postupov, alebo pri odmietaní karantény.

Zároveň veľmi jasne vidíme, že štáty ako Ruská federácia bezostyšne zneužívajú aj takúto pandémiu na snahy o oslabenie, zneistenie a rozvrátenie Európskej únie. Európska služba pre vonkajšie aktivity (European External Action Service – EEAS) zdokumentovala na svojom portáli od januára 2020 dodnes viac než 300 príkladov dezinformácií týkajúcich sa koronavírusu a šírených médiami priamo financovanými Ruskou federáciou alebo s nimi úzko spriaznených. Nie je náhodou, že rovnaké správy a príbehy o tom, ako EÚ nepomohla krajinám v núdzi a vlastne sa rozpadá, boli masovo zdieľané aj na Slovensku známymi šíriteľmi hoaxov, dezinformácií a konšpirácií. To, že EÚ nemá vlastné zásoby zdravotníckych pomôcok, a teda pomoc bola na jednotlivých členských krajinách, alebo fakty o stovkách miliárd eur, ktoré EÚ uvoľní na obnovu hospodárstva, v informačnom pretlaku zanikajú.

Prvýkrát vo vládnom programe

Pre nás, ktorí sa touto témou roky zaoberáme, bijeme na poplach a navrhujeme riešenia, sa v tejto kríze naplno ukázalo,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie