Denník N

Róm z Anglicka: Voláme domov každý deň, v osadách je dusno. Podľa Rómov vláda chce, aby sa všetci nakazili

Miroslav Šándor pracuje ako asistent učiteľa v Sheffielde. Foto - Filip Olšovský
Miroslav Šándor pracuje ako asistent učiteľa v Sheffielde. Foto – Filip Olšovský

„Každý je sklamaný, že vláda zakročila voči Rómom tak, že sa necítia plnohodnotne, že sa s nimi nejedná ako s ostatnými ľuďmi,“ tvrdí v rozhovore Slovák žijúci v Sheffielde.

Miroslav Šándor pochádza z Bystrian a už niekoľko rokov žije v anglickom meste Sheffield, kde pracuje ako asistent učiteľa v miestnej škole.

V jeho rodnej dedine je dnes rómska osada uzavretá v karanténe a Šándor si denne telefonuje s jej obyvateľmi. Tvrdí, že zo Sheffieldu sa za posledné týždne vrátili na Slovensko stovky Rómov, z ktorých mnohí stratili v Anglicku prácu. Koronavírus má aj jeho svokor, aj ďalší príbuzní.

Ako to berú? V osadách je podľa neho nervozita a Rómovia si myslia, že vláda uzavrela osady preto, aby sa všetci nakazili. „Najviac nadávajú na ľudí vo vláde, na sociálnych sieťach vidím, že nie sú spokojní ani s bývalým splnomocnencom Pollákom. Každý to berie tak, že uzavretie osád bol jeho výmysel,“ tvrdí Šándor.

Poznáte ľudí, ktorí sú nakazení koronavírusom a prišli na Slovensko zo Sheffieldu?

Poznám väčšinu z nich, som s nimi stále v spojení. Medzi pozitívne testovanými v uzavretej osade v Bystranoch je aj môj svokor. Na koronavírus ho testovali 6. apríla, hneď ako začali testovať v rómskych osadách. Na druhý deň mu povedali, že je pozitívny, a odporučili mu domácu karanténu.

Ako sa cíti?

Má 71 rokov, ale nemá žiadne teploty ani kašeľ a cíti sa úplne dobre. Voláme s ním každý druhý deň a pýtam sa, ako sa cíti, a už nám hovorí, že mu to ide na nervy, že sa ho toľko vypytujeme. Nakazená je aj moja švagriná, aj niekoľko kamarátov.

Všetci prišli zo Sheffieldu?

Áno. Väčšina ľudí, ktorí žijú v Sheffielde, pochádza z osád, ktoré sú uzavreté – Žehra, Bystrany a Krompachy. Keď sa cez telefón rozprávam s kamarátmi tu v Sheffielde, hovoria mi, že by tiež radi išli domov. Ale čo by sme z toho mali? Najprv ma dajú do 14-dňovej karantény a potom pôjdem domov do osady, ktorá je uzavretá a z ktorej nemôžem vyjsť.

Koľko Rómov za posledné týždne odišlo z Anglicka?

Môj odhad je, že zo Sheffieldu odišlo asi 300 ľudí, ak nie viac. Keď volám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie