Denník N

Nudíte sa doma? Otvorte si okno, „z oblohy“ padajú Lyridy

Radiant Lyríd, čiže miesto, odkiaľ meteory pomyselne vylietavajú. Foto – Tomáš Slovinský
Radiant Lyríd, čiže miesto, odkiaľ meteory pomyselne vylietavajú. Foto – Tomáš Slovinský

Ako meteory pozorovať, ktoré lokality sú najvhodnejšie, zasiahli už meteority človeka a odkiaľ sa berie ich hviezdna symbolika?

Meteorické roje rôznych názvov sa objavujú niekoľkokrát za rok. Tento týždeň až do soboty 25. apríla si môžete pozrieť, ako v atmosfére horia Lyridy.

Zachytiť na fotografii padajúci meteor je možné aj bez špičkovej techniky. Stačí vám kvalitná zrkadlovka. Ak však chcete padajúce Lyridy zachytiť na telefón, potrebujete na svojej strane aj náhodu.

„Telefónom je to veľmi ťažké, keďže jeho kamera nie je taká citlivá ako čip v zrkadlovkách. Ak by ste však akurát mierili na miesto, kde práve ,preletí‘ bolid, čiže veľmi jasný meteor, tak sa vám to podarí,“ hovorí astrofotograf Tomáš Solvinský. Jeho fotografie zaradila NASA už dvakrát do rubriky Astronomická fotografia dňa.

Najväčšou výhodou je v tomto prípade podľa Solvinského širokouhlý svetelný objektív a diaľková spúšť. Dôležitý je aj výber miesta s tmavou oblohou a pevný statív.

Meteorický roj Lyríd je tento rok aktívny od 19. do 25. apríla. Maximum jeho aktivity nastane 22. apríla, čiže v noci z utorka na stredu. Vedci odhadujú, že počas maxima bude viditeľných až 20 meteorov za hodinu. Roje dostávajú mená podľa miesta, z ktorého meteory zdanlivo vyletúvajú, čiže podľa ich radiantu. Ak budete hľadať na oblohe Lyridy, očakávajte ich teda v rámci súhvezdia Lýra na hranici so súhvezdím Herkules. Za svoj vznik vďačia Lyridy periodickej kométe Thatcher, ktorá má obežný čas 415 rokov. „Odpadový materiál“, ktorý po sebe pri prelete zanechá, sa stretáva s obežnou dráhou Zeme každoročne. Prienik jej kúskov do atmosféry a ich následný zánik môžeme momentálne pozorovať vo forme meteorického roja.

„Ak fotoaparát namierime priamo na miesto, odkiaľ meteory pomyselne vyletúvajú, máme väčšiu šancu. Na snímanie nočnej oblohy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie