Denník N

Namaste, lakeť alebo high five? Svet sa lúči s bozkávaním a niektoré Francúzky sú rady

Americký prezident Donald Trump bozkáva nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú na vlaňajšom summite lídrov krajín skupiny G7 v juhofrancúzskom Biarritzi. Foto -TASR/AP
Americký prezident Donald Trump bozkáva nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú na vlaňajšom summite lídrov krajín skupiny G7 v juhofrancúzskom Biarritzi. Foto -TASR/AP

Ochorenie COVID-19 ovplyvní pozdravy aj gestá. Francúzi by sa mali rozlúčiť s bozkami na líca, Američania aj Európania s potriasaním rukami.

Klasický ranný rituál spolužiakov pred školou: pri zvítaní sa najskôr pobozkali na obe líca, a až potom debatovali o nedokončených úlohách. Keď niekto opúšťal vyučovanie skôr ako zvyšok triedy, zamával na rozlúčku a bozk aspoň naznačil gestom a slovom „bisou“ (vo voľnom preklade bozkávam).

Francúzi sa pri zvítaní aj lúčení pobozkajú. Je to súčasť ich kultúry, asi ako pohár kvalitného vína k obedu alebo večeri. Nezáleží na tom, či vám je kolega sympatický, zvítanie aj lúčenie bez bozku vo Francúzsku neexistuje.

S koronavírusom sa však aj tento zvyk z Francúzska vytratil. Krajina má už vyše 20-tisíc obetí ochorenia COVID-19 a patrí spolu so Španielskom a s Talianskom k najviac zasiahnutým koronavírusom.

Po zavedení karantény v polovici marca a jej predĺžení minimálne do 11. mája sa Francúzi museli rozlúčiť s bežným spôsobom životom a tiež s bozkom na líca. Keď konečne opustia svoje domovy, budú si pravdepodobne musieť nájsť iný spôsob, ako pozdraviť svojich priateľov, blízkych aj kolegov.

Pravidlá bozkávania

Možnosť, že sa francúzska spoločnosť zbaví tohto zvyku, nevyvoláva toľko hnevu, akoby sa čakalo. Niektorým,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie