Denník N

Kajetána Kičuru obvinili z korupcie, zasahovala u neho NAKA

Predseda správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura. Foto - TASR
Predseda správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura. Foto – TASR

Ide o nominanta a osobného priateľa Roberta Fica.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok ráno spravila zásah v dome bývalého šéfa štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru na strednom Slovensku. Domová prehliadka súvisí s podozreniami z machinácií pri verejnom obstarávaní.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dal súhlas na zadržanie Kičuru aj jeho otca. Večer polícia oznámila, že Kičuru obvinili z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Z Kysúc do Bratislavy

Tento dnes už bývalý štátny úradník žil na Kysuciach až do svojho vymenovania do vysokej úradníckej funkcie, okrem toho on aj jeho najbližší príbuzní vlastnia už aj byty v centre Bratislavy. Začínal ako sudca, do hlavného mesta išiel do funkcie šéfa hmotných rezerv pred ôsmimi rokmi.

Zásah v Kičurovom rodinnom dome potvrdila polícia na Facebooku krátko po ôsmej ráno. „Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Rezervy od rána vykonáva zaisťovacie úkony v Žilinskom a Banskobystrickom kraji v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou z prostredia Správy štátnych hmotných rezerv SR. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli bližšie informácie nie je možné poskytnúť.“ V statuse napísala aj to, že má ísť o podozrenia z korupcie, z akcie zverejnila dve fotografie, na jednej z nich je Kičura v župane pred dverami do domu.

Web Aktuality.sk informoval, že polícia preveruje aj transakciu, pri ktorej prišlo na účet Kičurovho otca Rudolfa 200-tisíc eur. Udialo sa tak práve v čase, keď začínali štáty robiť opatrenia proti koronavírusu.

NAKA v súvislosti s vyšetrovaním Kičuru zadržala počas akcie aj konateľa firmy ZVS technology z Novej Dubnice.

Kičura viedol úrad od roku 2012. Správa štátnych hmotných rezerv je štátna inštitúcia, ktorá robí tendre na nákup rôzneho materiálu na fungovanie štátu v rôznych krízach v hodnote miliónov eur.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kajetán Kičura

Slovensko

Teraz najčítanejšie