Denník N

Ako sa poslanec Fico chytil do vlastnej pasce

Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Smeru kritizuje programové vyhlásenie Matovičovej vlády, no tá aspoň na rozdiel od Pellegriniho bábkového kabinetu napísala svoje vlastné.

Autor je politológ

Poslanec Fico zvozil programové vyhlásenie vlády (PVV) Igora Matoviča. Je to pracant, rýchlo si zvykol na jednu z nových opozičných úloh – kritizovať. A na rozcvičku do opozičnej politiky nie je nič vhodnejšie ako pokritizovať plány vlády. Nech sa páči, opozícia je potrebná, je dobré počuť aj iný hlas, veď sa dá aj s niečím súhlasiť, čo bolo povedané, len škoda absentujúcich riešení.

No dobre, od opozície sa to nečaká a nakoniec, prečo by mal Fico prikladať ruku k dielu, ktoré nazval nereálny paškvil. Je to jeho názor, neberme mu ho. Lenže pri výrokoch, že programové vyhlásenie je jeden z najdôležitejších dokumentov, ktoré sa prijímajú v parlamente, keďže jeho schválenie je spojené s vyslovením dôvery novej vláde, sa Fico chytil do vlastnej pasce.

Nebudeme sa príliš venovať programovému vyhláseniu jeho tretej vlády, keď sa vraj vytvorila hrádza proti extrémizmu. Stačí pár parafráz a citátov. Podľa tohto programového vyhlásenia z roku 2016 mala vláda uskutočniť dôsledný protikorupčný program a posilniť vládu zákona, pretože korupciu vnímala ako nepriateľa demokracie poskytujúceho priestor falošným a extrémistickým riešeniam. Ďalej „vláda použije všetky právne i politické prostriedky, aby nedala extrémizmu šancu a zastavila tak ďalšiu antisystémovú eróziu parlamentnej demokracie“.

K tomu sa hodí povedať: nevydalo. Trochu to pripomína sci-fi, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie