Denník N

Prešli sme novým testom na koronavírus. Odhaľuje aj to, či ste ochorenie prekonali v minulosti

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V spoločnosti Alpha medical odhadujú, že by vedeli denne spraviť okolo 3 500 testov na protilátky. Výsledky poskytnú do 48 hodín.

S ochorením COVID-19 som sa nikdy nestretol. Ako to viem? Lebo mi v spoločnosti Alpha medical spravili test na protilátky na nový koronavírus.

Od stredy je k dispozícii aj pre verejnosť, stojí 43 eur a na odber krvi a vykonanie testu sa možno objednať na stránke lab.online.

Existujú tri základné typy testov na koronavírus – (1) na detekciu genetickej informácie vírusu metódou RT-PCR, (2) na detekciu antigénov vírusu s využitím laboratórne vyrobených protilátok a (3) na detekciu protilátok, ktoré si telo vytvára, keď bojuje s infekciou.

Detekcia genetickej informácie

Prvý typ testu sa robí zo sterov z nosohltana a predstavuje zlatý štandard diagnostiky vírusových ochorení, keďže spoľahlivo stanovuje aktuálnu prítomnosť vírusu v tele.

Inkubačná lehota – čiže obdobie od vstupu nákazy do tela po vypuknutie choroby – sa v prípade nového koronavírusu odhaduje na 1 až 14 dní, v priemere na päť dní, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Test na prítomnosť genetickej informácie vírusu metódou RT-PCR je vhodné robiť v priebehu zhruba do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie