Denník N

Študent veteriny sa vrátil z Británie a v prvej línii odoberá vzorky ľuďom v Žilinskom kraji

Viliam Hoferica. Foto - archív V. H.
Viliam Hoferica. Foto – archív V. H.

Viliam Hoferica študuje veterinárnu školu vo Veľkej Británii, na Slovensko sa vrátil v polovici marca so zvýšenou teplotou a kašľom. Test ukázal, že koronavírus to nebol. Po povinnej karanténe zareagoval na inzerát žilinskej župy, ktorá hľadala ľudí do mobilného odberového tímu. Jeho rekord je 170 odobratých vzoriek za jeden deň.

V polovici marca ste sa vrátili z Británie na Slovensko. O čom ste uvažovali, keď ste sa rozhodovali, či sa vrátite?

Ako sa postupne vyvíjala koronakríza – či už vo Veľkej Británii, alebo na Slovensku -, bol som v každodennom kontakte s rodinou. Situáciu sme vyhodnotili tak, že by bolo asi najbezpečnejšie, keby som sa vrátil na Slovensko a absolvoval dvojtýždňovú karanténu. Definitívne som sa rozhodol, keď nám univerzita oznámila, že od ďalšieho týždňa prechádzame na online formu vyučovania, a zrušili aj povinnú prax. Vtedy sme sa rozhodli spolu so sesternicou, ktorá tiež študuje v Londýne, že odletíme domov, kým sa ešte dá. Slovenské letiská už neprijímali, tak sme chceli pristáť vo Viedni. Ešte predtým sme vypracovali bezpečnostný plán…

V čom spočíval bezpečnostný plán?

Naplánovali sme si, že sa so sesternicou stretneme na letisku Heathrow, odletíme do Viedne a odtiaľ si zoberieme taxík na slovenskú hranicu. Pešo sme chceli prejsť s batožinami hranicu a na druhej strane nás mala čakať s autom moja teta, oblečená v bezpečnostnom ochrannom odeve. Tak sa aj stalo, odviezla nás do karantény, z ktorej sme nevyšli dva týždne.

V tom čase ešte neboli štátne karanténne strediská, ale domáca karanténa.

Áno. Na hraniciach nám zmerali teplotu a povedali, že máme ísť do domácej karantény. Na druhý deň sme sa nahlásili svojim lekárom, kde sme, ako sme na tom, a zostali sme v karanténe.

Mali ste nejaké príznaky?

Bolo to zaujímavé, lebo sesternica nemala žiadne príznaky, ja áno. Nahlásil som ich hygiene. Neviem, či to bolo z cestovania alebo zo stresu, ale mal som teplotu aj kašeľ.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Kalenský je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie