Denník N

Hudba v čase korony – namiesto jedného festivalu sú dva

Tento víkend sa mal v bratislavskej Novej Cvernovke konať tretí ročník hudobného showcase festivalu Sharpe. Program bol pripravený, rovnako domáce a zahraničné kapely aj hostia. Že z desiatok koncertov a z medzinárodnej konferencie nič nebude, bolo jasné už v marci, ale organizátori sa rozhodli, že zrušiť celú akciu je škoda. Rozhodli sa rozdeliť ju na dve polovice – menšiu časť nechať na pôvodný termín a čo sa dá, preložiť na jeseň.

A popritom bude v rovnakom priestore ešte úplne nový, špeciálny festival. Má príznačný názov Plody doby a prvý koncert je už dnes, 21. apríla. Zahrá a rozprávať bude gitarista, skladateľ a spevák Andrej Šeban.

Virtuálny aj reálny Sharpe

„Posledný aprílový víkend si bez festivalu nedokážeme predstaviť, rozhodli sme sa spraviť online verziu formou livestreamov. V rámci Virtual Sharpe budú štyri koncerty umelcov z tohtoročného lineup festivalu, ktorí zahrajú zo svojich domácich štúdií, a online diskusie s domácimi a zahraničnými hosťami, do ktorých sa môžu zapojiť diváci,“ hovorí riaditeľ festivalu Michal Berezňák.

Program je zúžený na sobotu 25. apríla, ale organizátori sa snažili zachovať formát kombinácie koncertov a konferencie. Zahrajú luxemburská pesničkárka C’est Karma, český producent elektronickej hudby HRTL, rusko-nórska dvojica Bazalt a východoslovenský samorast Raptor Koch. Diskutovať sa bude o dosahoch pandémie na hudobný sektor a o druhú online debatu sa postarajú Gordon Masson z IQ Magazine a agentka Lucy Atkinson z agentúry, ktorá zastupuje hudobníkov ako Buzzocks, Moderat, Skepta či nášho FVLCRVMa.

V tíme Sharpe prevláda mierny optimizmus, že na jeseň už sa budú dať robiť akcie. Preto sa rozhodli preložiť tretí ročník festivalu na prvý septembrový víkend. „Najskôr sme zisťovali, či to bude možné. Vyzerá to tak, že 99 percent kapiel by mohlo prísť aj vtedy, dokonca by sme v náhradnom termíne získali aj spíkrov navyše. Ale stále rátame aj s možnosťou, že to ešte nebude možné a potom bude až Sharpe 2021,“ dodáva Michal Berezňák.

Plody doby

V bratislavskej Novej Cvernovke sa v týchto dňoch okrem virtuálneho Sharpe pripravuje aj ďalší festival. Ešte začiatkom tohto roka to mala byť séria diskusií o stave hudobnej scény, kde hostia porozprávajú aj zahrajú niekoľko piesní. Koronavírus zmenil plány. Už 13. marca vznikla iniciatíva Aby kultúra žila a ponúkla niekoľko online akcií.

Po sérii domácich koncertov z obývačiek vznikol nápad urobiť samostatný virtuálny festival Plody doby. S cieľom presunúť sa do prázdnych klubov (okrem Cvernovky do prešovského Stromoradia a pražského JazzDocku) a pripraviť živé vysielanie s HD obrazom aj s profesionálnym zvukom.

„Umelcom vytvárame možnosť presunúť sa späť na pódiá pri zachovaní všetkých bezpečnostných pravidiel a zároveň tvoríme platformu pre divákov, ktorí chcú kultúru a umelcov počas aktuálnej krízy podporiť priamo cez dobrovoľné príspevky,” hovorí Ondrej Geče zo Slnko records, jeden z organizátorov festivalu.

S pilotnými večermi Kataríny Málikovej a Komajoty to bude dokopy osemnásť koncertov. Plody doby otvorí 21. apríla Andrej Šeban a festival uzavrie 30. mája trio Darkness Positive.

Plody doby – kedy, kto a kde

21. 4. Andrej Šeban / Bratislava, Nová Cvernovka
23. 4. Vec & Škrupo / Bratislava, Nová Cvernovka
28. 4. Walter Schnitzelsson + Zea / Praha, Jazzdock
30. 4. Chiki Liki Tu-A / Prešov, Stromoradie
5. 5. Milan André / Bratislava, Nová Cvernovka
7. 5. Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý / Bratislava, Nová Cvernovka
9. 5. Sima Martausová / Bratislava, Nová Cvernovka
12. 5. B-complex / Bratislava, Nová Cvernovka
14. 5. Longital / Bratislava, Nová Cvernovka
16. 5. Sisa Fehér / Praha, Jazzdock
19. 5. Bert & Friends / Praha, Jazzdock
21. 5. Katarzia / Praha, Jazzdock
23. 5. Katarína Koščová / Prešov, Stromoradie
26. 5. Polemic / Bratislava, Nová Cvernovka
28. 5. Archívny Chlapec / Bratislava, Nová Cvernovka
30. 5. Darkness Positive / Bratislava, Nová Cvernovka

Začiatok je vždy o 20.00.

„Program trochu kopíruje vkus a žánre, na ktoré sa zameriavame, ale neplánovali sme z toho robiť Slnko records festival alebo Slnko Spirit. A okrem Bratislavy sme chceli zapojiť aj Prešov a Prahu. Dramaturgicky je to menej elektroniky a viac živých nástrojov, rozhodli sme sa, že to má trochu presahovať aj do iných hudobných bublín, preto napríklad zahrajú B-complex a Sima Martausová,“ hovorí Alexander Čerevka, ktorý bookoval umelcov na Plody doby.

Cieľom tohto virtuálneho festivalu je podporiť hudobníkov, ale poukázať aj na súvisiace profesie, ktorých preventívne opatrenia pre koronavírus zasiahli rovnako ako umelcov či organizátorov kultúrnych podujatí. Denník N vám ako partner festivalu prinesie live stream zo všetkých večerov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie