Denník N

Šanca na prospešnú zmenu

Minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS) a minister obrany Jaroslav Naď z OĽaNO patria k najvýraznejším prozápadným členom súčasnej vlády. Foto - TASR
Minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS) a minister obrany Jaroslav Naď z OĽaNO patria k najvýraznejším prozápadným členom súčasnej vlády. Foto – TASR

Máme svoje hodnoty, máme svoje záujmy a presadzujeme ich aj vďaka svojim spojencom a priateľom.

Zatiaľ čo zahraničnú politiku štátu v uplynulom období narúšal neexistujúci konsenzus dokonca vnútri vládnej koalície, teraz existuje šanca na nápravu.

Avizované „zodpovedné členstvo v EÚ a NATO“ považuje vláda za najlepšiu alternatívu ďalšieho rozvoja, bezpečnosti a stability štátu. Ak sa tam ďalej hovorí o zvýšení príspevkov na vojenské cvičenia NATO mimo nášho územia, o tom, že Slovenská republika považuje „Spojené štáty americké za kľúčového spojenca vzhľadom na ich jedinečné spôsobilosti nevyhnutné pre kolektívnu obranu, ktorými európski spojenci nedisponujú“, je to realistický opis súčasnej situácie. Ten je doplnený dôrazom aj na naše záujmy, totiž konštatovaním, že SR chce postupovať v obrannej spolupráci v EÚ účasťou „najmä v projektoch, ktoré majú reálny prínos pre rozvoj spôsobilostí Ozbrojených síl SR a pre spôsobilosti, ktoré si nie je schopná zabezpečiť individuálne ani v rámci NATO“.

Podobne v pasáži o regionálnej spolupráci sa Slovensko hlási k Vyšehradskej štvorke a chce ostať jej aktívnym členom. Zároveň sa však hlavným kritériom stane „podpora presadzovania záujmov SR a to, aby V4 prispievala k spoločným riešeniam v rámci EÚ“.

Mimoriadne významná je pasáž o tom, akou hrozbou sú kybernetické útoky na kritickú infraštruktúru štátu, „ako aj pokusy zahraničných zložiek ovplyvňovať verejnú mienku a politické procesy v SR“. Z tohto dôvodu považuje vláda investície do kybernetickej bezpečnosti štátu v nasledujúcom období za „vysokú prioritu“.

Naplniť tieto a ďalšie ciele bude bezpochyby náročné. Nádejnou správou je, že existuje šanca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie