Denník N

Online štátnice fungujú dobre. Diplom z tohto roku bude taký istý ako z roku 2019, tvrdí prorektor Univerzity Komenského

Prorektor Radomír Masaryk nastúpil do funkcie po zvolení Mareka Števčeka do vedenia UK. Foto N - Tomáš Benedikovič
Prorektor Radomír Masaryk nastúpil do funkcie po zvolení Mareka Števčeka do vedenia UK. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prorektor Radomír Masaryk opisuje, ako dnes funguje Univerzita Komenského. Viac ako 40 percent učiteľov prednáša online, ide o vyše 800 pedagógov. Na univerzite vznikla skupina odborníkov na dištančné vzdelávanie so skratkou COVID – Centrum online vzdelávania, informácií a didaktiky.

Masaryk v rozhovore opisuje, ako vyzerajú online štátnice alebo prečo si nechcú študenti zapínať na online prednáškach webkamery. „Už sa stalo, že niekomu počas prednášky vošla do záberu stará mama a spýtala sa vnučky, či nechce koláč.“

Aké ste mali posledné online prednášky? 

Včera som mal sociálnu psychológiu s témou sociálny vplyv, konformita a poslušnosť. Rozprávali sme sa o tom, ako funguje konformita, a o slávnom Milgramovom pokuse, kde dával účastník falošné elektrické šoky tomu druhému a vedci na tom skúmali, ako ďaleko dokáže splniť príkaz človek, ak mu to autorita prikáže. Študenti mali predtým za úlohu pozrieť si o tomto experimente film, a na hodine sme potom rozoberali, čo je pravdivé a čo prebehlo inak oproti filmu.

Ako taká hodina vyzerá online? 

Fungujeme cez aplikáciu MS Teams, v našej skupine je asi 50 ľudí a online sa pripojí niekedy 20, inokedy 35. Celá hodina sa však nahráva na záznam. V rodinách študentov je niekedy problém, že sú traja súrodenci a v tom čase môže byť pripojený niekto iný. Preto si prednášku môžu pozrieť aj potom.

Tento semester mám aj výberový predmet – psychologické aspekty sexuálneho správania. Budeme mať špeciálnu hostku – tanečnicu burlesque. Budeme sa rozprávať o neverbálnej komunikácii a o vzťahu k vlastnému telu.

To ste plánovali aj počas prezenčnej výučby alebo ste to zorganizovali teraz? 

Áno, v tomto sa mi skoro nič na vyučovaní nezmenilo. Dokonca je to pre mňa jednoduchšie. Na výberových predmetoch mávam často externých hostí. To je teraz ešte jednoduchšie, pretože nemusíme riešiť cestovanie či ubytovanie.

Radomír Masaryk. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako diskutujete online? 

Neprekrikujeme sa, študenti položia otázku v chate alebo ich vyzývam, aby sa vyjadrili. Teraz sa uvažuje o upgrade aplikácie, aby bola možnosť prihlásiť sa do diskusie, čo by pri väčších skupinách veľmi pomohlo. Študenti by sa prihlásili a ja by som vedel, komu dať slovo, keď dokončím vetu.

Zistil som tiež, že študenti si veľmi nechcú zapínať webkameru,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie