Denník N

Súhrn nových pravidiel: stánky v tržnici budú dva metre od seba, detské ihriská neotvoria, tenis si už zahráte (otázky a odpovede)

Od stredy sa začne s postupným uvoľňovaním opatrení a otvoria sa viaceré prevádzky. Prinášame odpovede na niektoré otázky o fungovaní prevádzok.

Otvoria sa vonkajšie športoviská, ako to bude fungovať?

Na vonkajších športoviskách sa môžu hrať len bezkontaktné športy, pri ktorých môžu hráči dodržiavať dvojmetrové rozostupy – napríklad tenis, bedminton, golf či petang. Ide o vonkajšie kurty aj bežecké dráhy či ihriská pri školách. Dôležité je, aby sa nehrali športy, ktoré sú kontaktné – ako basketbal či futbal.

Od stredy sa otvoria služby a obchody do 300 metrov štvorcových. Ide aj o prevádzky v obchodných centrách?

Otvoria sa všetky prevádzky a služby mimo obchodných centier. Centrá sa budú otvárať v poslednej fáze uvoľňovania opatrení. Výnimku majú prevádzky, ktoré majú samostatný vchod z vonkajšej strany obchodného centra. Ak napríklad ide o predajňu obuvi, do ktorej môže zákazník vojsť zvonku a nemusí prejsť cez hlavný vchod a pohybovať sa v uličkách, môže byť takáto predajňa od stredy otvorená – ak má do 300 metrov štvorcových.

Budem si môcť oblečenie či obuv vyskúšať? 

Nie. Aj keď sa od stredy môžu otvoriť predajne oblečenia a obuvi, ktoré sú do 300 štvorcových metrov, skúšanie nebude povolené. A to ani oblečenia, ani topánok, povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

Budú aj v iných obchodoch povinné obmedzenia, že môže byť v predajni len jeden zákazník na 25 metrov štvorcových?

Áno. Ak ide o predajne, musia sa dodržiavať rovnaké podmienky ako v predajniach s potravinami.

Seniorom sa skracujú otváracie hodiny, ktoré sú pre nich vyhradené. Môžu nakupovať inokedy?

Nie. Seniori majú po novom nakupovať počas pracovných dní len od 9.00 do 11.00. V sobotu vyčlenené hodiny nemajú. V inom čase budú mať zakázané nakupovať. Predajne musia zabezpečiť, aby v hodinách vyhradených len pre seniorov nenakupovali mladší ľudia. Čas od 9.00 do 11.00 platí nielen pre potraviny, ale pre všetky predajne, teda napríklad aj pre oblečenie či obuv. Výnimku budú mať lekárne a benzínové pumpy, kde budú môcť nakupovať v akomkoľvek čase.

Budú sa hodiny pre seniorov týkať aj zdravotne ťažko postihnutých?

Nie, hodiny platia len pre seniorov. Zdravotne ťažko postihnutí by sa mali ideálne dohodnúť s rodinou, so susedmi či samosprávou, aby im niekto nakúpil a nákup doniesol, aby sa nestretávali s potenciálne nakazenými ľuďmi.

Od stredy sa povoľuje otvoriť dlhodobé ubytovanie, čo to znamená?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie