Denník N

Trochu to sekalo, ale inak spokojnosť. Slovenské kiná premietajú online

Film Mami! Xaviera Dolana. Foto - Filmtopia
Film Mami! Xaviera Dolana. Foto – Filmtopia

Kiná a distribútori experimentujú s premietaním cez internet.

Sobotný víkendový večer sa Vladimíra a s ňou stovky ďalších ľudí rozhodli stráviť v kine. Obľúbené artkino Lumière v centre Bratislavy je už týždne pre verejnosť zatvorené, hralo sa však online. Premietala sa francúzska komédia Zažiť to odznovu a bola zadarmo.

„Na začiatku to dosť sekalo, najmä príhovor, ten sa nedal pozerať. Film už išiel bez problémov. Spokojnosť. Chat nefungoval vôbec. Škoda, že z 500 rezervácií bolo online 250 ľudí. Mohli tam byť namiesto nich tí, čo tam naozaj chceli byť,“ zhŕňa dojmy Vladimíra na Facebooku.

Ľudstvo je v karanténe viac než kedykoľvek predtým závislé od streamingu, ponuka je bohatá. Máme si z čoho vyberať. Zároveň však platí, že kým Netflix bez vašej peňaženky neskrachuje, pre domáce kiná či slovenské firmy, ktoré filmy distribuujú, môže byť váš príspevok aj otázkou ich prežitia. Možností, koho podporiť, je dosť.

Ak si chcete pozrieť napríklad film Parazit, ktorý pobral najviac tohtoročných Oscarov, môžete si vybrať, či si juhokórejskú komédiu kúpite cez český portál Aerovod alebo u Asociácie slovenských filmových klubov. Alebo je ešte možnosť, že počkáte do štvrtka večera, keď snímku Parazit odpremieta bratislavské kino Lumière.

Zatiaľ čo Asociácia slovenských filmových klubov zvažovala službu cez internet dávnejšie a korona rozhodnutie akurát urýchlila, pre kino Lumière zostáva premietanie online stále len náhradným riešením.

„Stále si myslíme, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie