Denník N

Čo sa slovenskí rodičia môžu naučiť od dánskych, ktorí vychovávajú šťastné deti?

Ilustračné foto – JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Dánskym deťom čítajú smutné príbehy, vďaka tomu z nich vyrastú emočne vyrovnaní dospelí a sebavedomejší rodičia.

Syn sa vtedy len učil chodiť. Opatrne našľapoval na obe nohy, držal ma za ruku a pozoroval ľudí, ktorí nás míňali. V jedno ráno pri našej tradičnej prechádzke okolo nás preletel chlapec na bicykli. Spustil sa dole kopcom popri zaparkovaných autách a smeroval na hlavnú cestu. Vystrašene som sa za ním obzrela a hľadala jeho rodičov.

„Nemajte strach,“ smiala sa na mne jeho mama, ktorá sa mi prihovorila, pretože si všimla moje vydesené oči. Z jej angličtiny so severským prízvukom som pochopila, že svoje dieťa vychováva pravdepodobne inak ako mamičky, ktoré som stretávala na detskom ihrisku. Neustále svojich potomkov upozorňovali slovami – to nerob, tam spadneš, môžeš si ublížiť,  a to sa ozývalo od preliezok po šmýkačky.

Šťastní rodičia majú šťastné deti

Všetko to sme mali ešte len pred sebou, syna vtedy zaujímala len hojdačka. Jeho pud sebazáchovy som si začala všímať až neskôr, keď už samostatne chodil a vo veľkom prejavoval svoju vôľu aj temperament.

Snáď miliónkrát som si pomyslela, že situácia je nebezpečná, že moja mama by zasiahla a chytila ho aspoň za ruku, potom som si však uvedomila, že syn tak testuje svoje vlastné hranice a skúša, čo dokáže.

„Ak nabudúce uvidíte svoje deti, ako visia dolu hlavou niekde na vetve stromu, skáču po skalách alebo sa naokolo bijú so svojimi kamarátmi a budete chcieť zasiahnuť, aby ste ich ochránili, pamätajte, že sa týmto spôsobom učia, akú veľkú záťaž znesú,“ píšu autorky knihy Prečo sú dánske deti šťastné? (vyd. Lindeni, 2020).

V nej autori vysvetľujú koncept výchovy Dánov, ktorí patria medzi najšťastnejšie národy sveta.

„Je to teória rodičovstva, o ktorej sa domnievame, že je jedným z hlavných faktorov, prečo Dáni neustále vychádzajú v hodnoteniach ako najšťastnejší ľudia. Zo šťastných detí rastú šťastní dospelí, ktorí vychovávajú šťastné deti, a tak stále dookola,“ uvádzajú Američanka Jessica J. Alexanderová a Dánka Iben D. Sandahlová.

Spolupráca autoriek, ktoré vychovali v odlišných kultúrach a s odlišným prístupom, prináša výnimočné rady, konkrétne situácie a hlavne príklady. Práve tie môžu pomôcť bezradným rodičom, ktorých deti objavujú svet.

Anarchia namiesto poriadku

Zo začiatku som synove hračky upratovala každú chvíľu. Chcela som, aby mal vôkol seba poriadok, aby mal priestor, kde môže vyťahovať svoje kocky, knižky aj autíčka. Vďaka knihe o dánskej výchove som s neustálym ukladaním hračiek do škatúľ prestala.

„Čo keby sme vám povedali, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie