Denník N

Najničivejšie pandémie v dejinách ľudstva? Boli sme na tom aj horšie ako teraz

Stredovekí obyvatelia pochovávajú obete moru. Pierart dou Tielt (fl. 1340 - 1360). Zdroj – Wikipedia/cc
Stredovekí obyvatelia pochovávajú obete moru. Pierart dou Tielt (fl. 1340 – 1360). Zdroj – Wikipedia/cc

Do piatka si nový koronavírus vyžiadal viac ako 193-tisíc životov. Toto číslo je vysoké, avšak nedá sa porovnať s inými pandémiami, ktoré redukovali ľudskú populáciu v priebehu ostatných dvoch tisícročí.

Autorka študuje na Dollar Academy v Škótsku

V druhej polovici druhého storočia za spoluvlády Lucia Vera a Marca Aurelia prišiel do Ríma grécky lekár a spisovateľ Galén. Už niekoľko rokov v tejto oblasti vyhladzovala obyvateľstvo neznáma choroba.

Galén zdokumentoval najčastejšie príznaky, ktoré sa prejavovali u nakazených. Boli nimi horúčka, hnačka, zápal hltana aj kožné vyrážky, ktoré sa zvyčajne objavili počas deviateho dňa nakazenia.

Na základe informácií z Galénových spisov vedci predpokladajú, že zrejme išlo o pandémiu kiahní.

Galénov mor

Čo však na základe záznamov môžeme povedať určite, je, že toto ochorenie za 15 rokov zabilo od niekoľko stotisíc až do 5 miliónov ľudí. Smrtnosť sa vyšplhala až na 25 percent, v porovnaní s približne 3,4 percenta v prípade COVID-19 podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Samotný Lucius Verus tejto chorobe podľahol takmer hneď na jej začiatku. Pandémia dostala názov Antonia podľa mena rodiny, ktorej príslušníkmi boli obaja spoluvládcovia. Dnes je známa ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Koronavírus

    Príroda

    Veda

    Teraz najčítanejšie