Denník N

Expert na zdravie Rómov Belák: Buď otestujeme osady masovo, alebo pravdu uvidíme až v číslach z nemocníc

Andrej Belák. Foto N – Andrej Bán
Andrej Belák. Foto N – Andrej Bán

Prešiel som pozitívne testovaných v Žehre. Boja sa, nikto im neodpovedá, hovorí Andrej Belák, expert organizácie Zdravé regióny, ktorá pomáha v 450 osadách.

Pilotné testovanie osád nedopadlo najhoršie, z vyše sto testovaných je koronavírus v šestnástich a iba v troch ide o väčší počet infikovaných. No možno sme videli len špičku ľadovca, vraví etnograf a odborník na zdravie Rómov Andrej Belák, ktorý žil aj v osade a študoval aj na Harvarde. Organizácia upozorňuje, že v osadách treba testovať viac ľudí, nielen navrátilcov. Hovorí aj o tom, že

  • mimo osád by bolo šírenie vírusu pomalšie ako v nich;
  • ako chrániť najzraniteľnejších v zelených zónach;
  • že Slovensko nemá kapacitu na stráženie desiatok osád;
  • a že v našom zdravotníctve je rasizmus voči Rómom v otvorených a aj menej nápadných prejavoch.

Čo presne robí od vypuknutia pandémie organizácia Zdravé regióny (ZR), ktorá je prítomná najmä v marginalizovaných rómskych komunitách?

Ak to poviem odborne, tak pokračujeme v podpore zdravia v rámci verejného zdravotníctva. Ide najmä o prevenciu, úsilie vytvárať lepšie podmienky pre zdravie na komunitnej úrovni.

Ako dlho sa tomu venujete?

Pôvodný projekt sa začínal, myslím, už v roku 2001 pri Kežmarku. Pred štyrmi-piatimi rokmi sa rozšíril do približne dvesto lokalít.

Odkedy ste súčasťou Zdravých regiónov?

Záleží na tom, v akom zmysle. Lebo už v začiatkoch rozširovania na národnú úroveň sa vtedajšia pani riaditeľka pani Slušná nejako dostala k mojej diplomovke o zdraví v rómskych komunitách a oslovila ma, či nechcem urobiť o nich výskum, z ktorého by sa dozvedeli, čo tam funguje a čo nie. To bolo v roku 2013. O projekte som robil etnografický výskum. Zisťoval som, čo treba vylepšiť, ak má naozaj zlepšiť podmienky pre zdravie. Čo by sa muselo zmeniť už v agende, v zameraní, v teórii. A čo v práci v teréne.

Napriek lokálnym výskytom ochorení ako syfilis či osýpky v osadách sa donedávna neuvažovalo, čo robiť, ak sa tam vyskytne pandémia ako dnes?

Nikto ozaj niečo také, ako máme dnes nečakal. Boli tu obavy, vychádzajúce aj z epidemiologických skúseností

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie