Denník N

Najväčšie prekvapenie koronakrízy? Gruzínsko víťazí nad vírusom zákazom šoférovania aj odstupmi v kostoloch

Gruzínski veriaci dodržujú odstupy počas slávenia Veľkej noci. Foto – TASR/AP (Zurab Cercvadze)
Gruzínski veriaci dodržujú odstupy počas slávenia Veľkej noci. Foto – TASR/AP (Zurab Cercvadze)

Gruzínsko zažíva za svoj prístup k epidémii koronavírusu nezvyčajné medzinárodné uznanie a všímajú si ho aj veľké svetové médiá. The TelegraphForeign Policy dávajú krajinu za príklad, britský web Emerging Europe označuje gruzínsky úspech v boji s koronavírusom za zázrak.

V Gruzínsku bolo doteraz potvrdených iba 420 prípadov COVID-19 a päť úmrtí, miestna vláda patrila v prijímaní opatrení medzi najrýchlejšie v Európe. Gruzínsko už v januári pozastavilo lety do Číny a školy zatvorilo koncom februára po tom, čo sa objavil iba tretí potvrdený prípad. 20. marca štát úplne uzavrel hranice.

„Netestuje sa tak veľa ako u nás, ale zato cielene. V niektorých prípadoch otestovali aj ľudí bez zvýšenej teploty a vždy sa snažia vystopovať pôvod nákazy. Keď napríklad pozitívne testovali ženu, ktorá prišla do kontaktu s takmer sto ľuďmi, do karantény uzavreli celé mesto,“ hovorí Slovenka Mária Demková, ktorá je v Gruzínsku už tri mesiace.

Vyštudovaná religionistka pricestovala do krajiny tretíkrát, o Gruzínsku píše na blogu Denníka N aj na facebookovej stránke O Gruzínsku. Tvrdí, že za úspechom Gruzínska sú rýchle a vhodne zvolené reakcie na konkrétne problémy, dobrá komunikácia zo strany vlády a odborníkov a disciplinovanosť ľudí. „V podstate sedeli doma aj vtedy, keď boli vydané ešte len odporúčania,“ hovorí.

Polícia v kostoloch

Štát s relatívne málo rozvinutou ekonomikou si v boji s koronavírusom zvolil cestu tvrdých obmedzení. Úplný zákaz vychádzania platí každý deň od 21:00 do 6:00, cez deň môžu Gruzínci navštíviť iba potraviny, lekárne a drogérie. Pred Veľkou nocou dokonca vláda prijala aj zákaz šoférovania.

„Vláda chcela aspoň nejako obmedziť ľuďom možnosť dostať sa do kostola, takže takto sa každý dostal iba do svojho najbližšieho. Zákaz platí do 27. apríla,“ hovorí Mária Demková. Pravoslávna cirkev má v Gruzínsku veľký vplyv a počas veľkonočných sviatkov odmietala rušiť omše a takisto odmietla odporúčanie nepoužívať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie