Denník N

Хотели как лучше, а получилось как всегда
Chceli sme to najlepšie a dopadlo to ako vždy

Ruský prezident Medvedev a premiér Vladimir Putin na pohrebe bývalého ruského premiéra Viktora Černomyrdina v novembri 2010. Černomyrdin viedol Rusko ako premiér v rokoch 1992-1998, počas chaotického obdobia, ktoré nasledovalo po páde Sovietskeho zväzu. FOTO TASR/AP
Ruský prezident Medvedev a premiér Vladimir Putin na pohrebe bývalého ruského premiéra Viktora Černomyrdina v novembri 2010. Černomyrdin viedol Rusko ako premiér v rokoch 1992-1998, počas chaotického obdobia, ktoré nasledovalo po páde Sovietskeho zväzu. FOTO TASR/AP

Buďme pozitívni! Budúcnosť bude taká, ako si ju urobíme! Na konci každého tunela je svetlo!

Som za to, aby sme boli schopní zmeniť veci pozitívnym myslením, transcendentálnou meditáciou, modlitbami, lietaním ponad Slovensko a morovými stĺpmi. Bohužiaľ, história ľudstva tomu zatiaľ nenasvedčuje. Skôr je to tak, že keď nejaký lenivec zistil, že celoživotné povaľovanie mu neprinieslo želané výsledky, snažil sa upokojiť rozjatrené svedomie motivačným výrokom typu „Cesta je cieľ“. A nijakou meditáciou sa nedá zakryť fakt (a jeho následky), že väčšina ľudstva sú zlí a hlúpi ľudia.

Mnohí sa snažili byť pozitívni, po tisícročia, počnúc Ježiškom a končiac inšpiratívnymi blogermi, ale presne ako povedal ruský premiér Černomyrdin – chceli sme to najlepšie a dopadlo to ako vždy. Stále sme v tuneli.

Dystopické knihy a filmy sa zmenili na realitu a začíname si zvykať, že na hlavnej ulici nie je za bieleho dňa takmer nikto, a ak je, tak má niečo na tvári. Nie je ľahké byť optimistom či svetielkom s basedow očami, lebo nejako všetci tušíme, že ozaj zle ešte len bude, aj keď vírus prehrmí.

O víruse toho ešte stále veľa nevieme a o mnohých jeho vlastnostiach sa ani nehovorí. Na rozdiel od chrípky či soplíka zanecháva trvalé pľúcne poškodenia a útočí aj na pečeň, o krvných zrazeninách a kožných manifestáciách (Covid Toes) nehovoriac. Je aj neurotoxický a zatiaľ netušíme, či to má nejaký vplyv napríklad na vývoj detí, ktoré boli nakazené a nemali viditeľné a okamžité príznaky. Fakt, že vyliečení ľudia sa môžu znovu nakaziť, tiež nie je povzbudzujúci a návrat epidémie po otvorení krajiny, niekde už dokonca badateľný, narobil peknú pohromu aj pri španielskej chrípke pred 100 rokmi.

Európska únia sa modlí (alebo medituje), aby nebola úplná katastrofa a aby sa to prípadne celé dalo premontovať veľmi rýchlo na nejakú ako-tak fungujúcu federáciu, lebo inak sa sovietsky podplukovník vykašle na to, že sa mu rozpadáva krajina, a bude sa hrať na Džingischána. Bratia Česi sa už presvedčili, čo znamená uraziť tupý a ješitný kágébácky mozog odstránením nejakej sochy. Vírus do nemocníc. Humanita širokej ruskej duše. Aj so severokórejským diktátorom je nejako zle – čo tam vypukne, keď im poloboh umrie, je tiež za hranicami predstavivosti. A vôbec, predstavovať si, ako sa začnú sily preskupovať vo zvyšku sveta, je masochizmus.

Dokonca aj najlepšia krajina na svete sa otriasa v základoch, aj keď tu je to pozoruhodne viac zásluhou jedného narcistického oranžutana než pandémie. Keďže má okrem seba len tých najlepších ľudí, človek, ktorý je na americkom ministerstve zdravotníctva poverený vyriešením problémiku s pandémiou, sa doteraz venoval pestovaniu pudlíkov.

Ťažko je s ľuďmi, ktorí si myslia, že víťazstvo vo voľbách je osvedčenie o ich inteligencii, rozhľade, šarme a vôbec celkovej všemohúcnosti a podľa toho sa aj správajú. S týmto a ďalšími dôsledkami demokratizácie hlúposti zápasí takmer celý svet, ale idiocia bolí o niečo viac, keď je na vlastnom dvore. Už desaťročia sa čudujem tomu, že chirurg musí dlhé roky študovať, robiť atestácie, pilot sa musí naučiť nekonečné množstvo vecí a pravidelne chodiť na preskúšanie a testy telesnej zdatnosti, ale na to, aby človek riadil krajinu a ovplyvňoval denne životy miliónov ľudí, stačí vyhrať voľby. Z mizerného boľševického právnika, arogantného hlupáka z talkshow či majiteľa inzertných novín je zrazu spasiteľ krajiny a stádo sa ide zblázniť, aby si z neho urobilo, bez akéhokoľvek rozumného dôvodu, domáceho bôžika. A na to, aby človek odolal a neuveril tisíckam blbcov, keď ho presviedčajú, že je génius a dar boží, treba skutočnú múdrosť, dobrú chrbticu a nebyť meganarcisom. Číra nemožnosť.

Vytratili sa hipsterskí filozofi, ktorí profesionálnym pesimistom ako ja neochvejne tvrdili, že je všetko fajn a nikdy sme sa nemali tak dobre ako teraz, neberúc do úvahy nemilosrdné voľnotrhové drancovanie a psychopatickú honbu za jednopercentizmom. Nebudem šíriť teórie o samočistiacom procese matky Zeme, ale koledovali sme si.

„Trh“ nepopustí ani počas morovej rany. Štát New York bol v priebehu najhoršej vlny hospitalizácií a úmrtí prinútený nakupovať zdravotnícke zariadenia za 15-násobok zvyčajnej ceny. Jeff Bezos, majiteľ Amazonu, využil tieto napínavé časy na to, aby k dvom poschodiam v newyorskom mrakodrape, ktoré už vlastní (za 80 miliónov), prikúpil ešte tretie, za 16 miliónov. V tom istom čase jeho zamestnanci nedostanú zaplatené dva týždne zdravotnej dovolenky. Mali sa viacej snažiť nenakaziť sa. A texaský guvernér, ktorý sa práve rozhodol otvoriť svoj štát, to urobil s odôvodnením, že „sú dôležitejšie veci ako život“.

Nedá sa nespomenúť si na dôstojníka amerického letectva a vrcholného predstaviteľa trhovej ekonomiky Mila Minderbindera z knihy Hlava 22, ktorý si nechal od Nemcov zaplatiť za to, že zbombardoval americkými lietadlami americkú leteckú základňu. A „každý mal podiel“.

Ako pesimista som za to, aby sme sa v prípade pandémie mýlili na strane opatrnosti a radšej sedeli doma tak dlho, ako sa len dá, než aby sa nám vírus vrátil a okrem dva razy skolabovanej ekonomiky by sme mali ešte aj peknú hromadu mŕtvol. Pesimizmus sa mi osvedčil, pretože buď som mal (aj keď nerád) pravdu, alebo sme boli všetci príjemne prekvapení. Uvidíme. A medzitým sa skúsim preškoliť na politika, pretože tí majú ešte stále platené zamestnanie a školenie trvá len niekoľko minút.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie