Denník N

Vedie tím, ktorý opravil vládny web korona.gov.sk: Nevymýšľali sme nič nové, použili sme dizajn manuál, ktorý má štát dva roky

Foto - archív Jána Bučkuliaka
Foto – archív Jána Bučkuliaka

Informatik Ján Bučkuliak (30) vedie IT tím 50 ľudí, ktorý vylepšil vládny web korona.gov.sk, prinášajúci všetky podstatné informácie o koronakríze na Slovensku.

Je jedným z členov permanentného krízového štábu na úrade vlády za oblasť IT.

Vysvetľuje, že po parlamentných voľbách začali vznikať v IT branži viaceré iniciatívy a IT-čkári sa začali sieťovať. Prvotným impulzom bol projekt Šimona Šicka #ktopomôžeslovensku. IT komunita potom vytvorila platformu, ktorú začala nazývať slovensko.help. Do projektu postupne začala zapájať aj štátnych úradníkov. Bučkuliak neskôr týchto ľudí spojil, aby vylepšili web korona.gov.sk.

Bučkuliak je zakladateľom agentúry Digitálka.sk, ktorá sa venuje online marketingu a programovaniu. Vraví, že už asi osem rokov spolupracuje s hnutím OĽaNO, pomáha mu s technickými otázkami, napríklad aj pri realizácii kampane Rozhodni to! Pred šiestimi rokmi bol vedúcim kampane hnutia do eurovolieb.

Kto prišiel s nápadom, že treba vylepšiť webovú stránku korona.gov.sk?

Na začiatku koronakrízy sme sa zamerali na to, ako pomôcť štátu s informovaním verejnosti. Kolabujúcu infolinku Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) nakoniec dokázalo posilniť, my sme ponúkli alternatívu s chatbotom – Covid.chat –, prepojili sme kľúčových ľudí a pomáhali synchronizovať obsah. Chatbot bol spôsob, ako sa na kľúčové vládne stránky dostával aktualizovaný obsah.

V tom čase mal štát niekoľko webov, ktoré informovali o koronavíruse. Vláde sme vraveli, že by mal byť len jeden, nakoniec sa tak stalo a prevádzkovalo ho NCZI. Začali sme im dávať pripomienky,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie