Denník N

Psychológ: Vyhorieť môže aj trafikant či operátor pásovej výroby

Ilustračné foto - Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

S psychológom Martinom Jakubekom z UK o vyhorení a strese v čase koronakrízy.

V rozhovore sa dočítate aj to:

  • či existuje aj užitočný stres;
  • ako sa motivovať, aby sme nepoľavili pri štúdiu či práci z domu;
  • či s deťmi hovoriť o riziku straty práce alebo nedostatku financií alebo si to skôr nechať pre seba, aby sme ich zbytočne nestresovali a neprenášali na nich naše obavy, a
  • ako predchádzať vyhoreniu.

Je v poriadku, ak ľudia počas koronakrízy cítia strach či úzkosť?

Je to úplne normálna a prirodzená reakcia na vzniknutú situáciu. Strach a obavy súvisia s pudom sebazáchovy a sú dôležitými ochrannými mechanizmami. V situáciách objektívneho ohrozenia sú úplne v poriadku. V poriadku nie je skôr extrémna reakcia v jednom aj druhom smere, teda prehnané až paralyzujúce obavy, ale aj ich úplná neprítomnosť. Úplná absencia strachu v súčasnej situácii môže znamenať nebezpečenstvo ako pre odvážneho človeka, tak aj pre jeho okolie.

Ktorí ľudia prežívajú toto obdobie najťažšie?

Najmä citlivejší, emocionálne labilnejší ľudia, pre ktorých je oveľa náročnejšie vyrovnať sa ako s prítomnosťou hrozby, tak aj s obmedzeniami, ktoré z nej vyplývajú. Takí ľudia horšie zvládajú pocit tlaku – majú „zázračnú lupu“, ktorá v ich očiach zväčšuje pravdepodobnosť toho, že utrpia osobnú ujmu, aj jej intenzitu. Druhou viac postihnutou skupinou sú výrazní extroverti, ktorým chýba komunikácia a spoločenský rozmer života. Môžu si ich síce sčasti kompenzovať cez moderné technológie, pre mnohých to však nie je „ono“ a nevedia sa dočkať kontaktov tvárou v tvár.

Hrozí, že doma prepukne ponorková choroba? Stúpa rozvodovosť či domáce násilie?

Áno, publikované výskumy z Číny a Fínska ukazujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie