Denník N

Vráťme sa tam, kde sme nikdy neboli

Ako dieťa musela portugalská spisovateľka Dulce Maria Cardoso prežiť dve sťahovania. Najskôr z Portugalska do Angoly a o pár rokov zase opačným smerom – podľa toho, ako sa práve hýbali dejiny. Svoje zážitky a skúsenosti z tohto obdobia pretavila do vynikajúceho románu.

Štyridsaťosem rokov vládol v Portugalsku autoritatívny režim, ktorý obyvateľov malej krajiny na kraji Európy obral o mnohé občianske práva. A až tridsaťšesť rokov z tohto dlhého obdobia bol pri moci António Oliveira Salazar, ktorý pevnou rukou držal nielen európske Portugalsko, ale aj jeho zámorské kolónie (na to, aby sme zobrazili portugalské impérium, potrebujeme celý glóbus). Najmä v šesťdesiatych rokoch, keď v Mozambiku a Angole vypukli ozbrojené povstania, bolo vládnutie nad obrovským impériom spojené aj s rukovaním mladých chlapcov do ostrých bojov ďaleko za morom a tiež s vynakladaním obrovských prostriedkov na túto vojnu.

Aj to bol napokon jeden zo spúšťačov tzv. klinčekovej revolúcie, ktorá 25. apríla 1974 odštartovala procesy, vďaka ktorým bola v Portugalsku po dlhom čase obnovená demokracia. Jedným z jej hlavných prísľubov bola aj rýchla dekolonizácia, ktorá však hlboko zasiahla do životov bežných Portugalcov žijúcich na kolonizovaných územiach. A práve tieto komplikované osudy sleduje vynikajúci román Návrat portugalskej spisovateľky Dulce Marie Cardosovej, ktorý v preklade Júlie Jellúšovej vydal Portugalský inštitút.

Už len podpáliť dom

„Naše posledné ráno. Také mĺkve aj napriek streľbe. Ani výstrely nedokážu rozohnať ticho nášho odchodu, zajtra tu už nebudeme. Hoci sa radi klameme rečami, že čoskoro budeme späť, vieme, že sa sem už nevrátime. Angola zanikla. Naša Angola zanikla.“ Mladý Rui, rozprávač románu Návrat, si uvedomuje, že tých pár rokov, čo prežil so svojou rodinou v Luande, bude už zajtra minulosťou.

A pred ním – len čierna diera neistoty. Zásadná zmena ho zasiahla v krehkom období. Už nie je dieťa, no ešte nie je ani dospelý. Všetko okolo seba vníma veľmi citlivo, hoci na tvár si nasadzuje masku sarkastického drsniaka, ktorý by chcel byť ako kovboj Joe Trinity.

Rui a jeho sestra Milucha sa v Angole narodili. Ich rodičia sem prišli pred rokmi s vidinou slušného živobytia. Ako mnoho, mnoho iných.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie