Denník N

Nájomcovia získali čas. Ak im štát finančne nepomôže, dlh ich dobehne

Ilustračné foto N - Tomáš Hrivňák
Ilustračné foto N – Tomáš Hrivňák

Ak budú nájomcovia v období od 1. apríla do 30. júna meškať s platbami za nájom aj nebytových priestorov, ochráni ich novela zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti s COVID-19 v justícii. Parlament ju schválil v zrýchlenom režime.

Ochrana nájomcov bude trvať až do konca tohto roka. Nárok prenajímateľa na nájomné však nezaniká, len sa jeho vymáhanie odsúva na budúci rok.

Môže to vytvoriť nedôveru

Právnička Slovak Business Agency Petra Satinová hovorí, že schválená ochrana nájomcov so sebou prináša aj riziká, tak ako každá regulácia. Práve na ich zhodnotenie slúži analýza vplyvov na podnikateľské prostredie, tá však pri tomto materiáli, ktorý poslanci schvaľovali v skrátenom legislatívnom konaní, absentuje.

„Režim dočasnej ochrany môže vytvoriť nedôveru medzi obchodnými partnermi aj tým, že nebudú ochotní poskytovať plnenie na faktúru, ale budú vyžadovať platbu vopred. To sa deje podľa našich informácií už teraz. Keďže rezervy hotovosti teraz podnikatelia nemajú veľké, môže dôjsť k značnému obmedzeniu obchodných tokov,“ upozorňuje Satinová.

Pripomína však, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie