Denník N

Martina Navrátilová: Trump pre ekonomiku riskuje životy ľudí. Voľby vyhrá, len ak ich sfalšuje

Martina Navrátilová vyzýva ľudí, aby ostali doma. „Ďakujem všetkým ľuďom, čo opúšťajú svoje domovy, aby sme my nemuseli,“ napísala si na ceduľu. Foto – archív M. N.
Martina Navrátilová vyzýva ľudí, aby ostali doma. „Ďakujem všetkým ľuďom, čo opúšťajú svoje domovy, aby sme my nemuseli,“ napísala si na ceduľu. Foto – archív M. N.

Pandémia koronavírusu pripravila niekdajšiu slávnu tenistku Martinu Navrátilovú o prácu športovej komentátorky, a tak si kráti čas tým, že športuje a zaskakuje za upratovačku. Hektické dianie sleduje zo svojho domu na južnej Floride, kde trávi čas so svojou rodinou.

„Žijeme v takej dobe, že o tom, ako chránite svoj život, rozhodujú vaše politické preferencie. Keby Donald Trump hlásal, že sa ľudia majú chrániť, tí istí, čo teraz bojujú za otvorenie obchodov, by demonštrovali za väčšiu ochranu ľudí,“ hovorí v rozhovore pre český Deník N.

Kde trávite izoláciu?

Doma na južnej Floride s rodinou a zatiaľ to zvládame dobre, pretože máme dosť priestoru a veľkú záhradu. Chováme sliepky a kačice, a tak máme každý deň čerstvú dávku vlastných vajec. Rastie nám tu ovocie a zelenina. Samozrejme tiež nakupujeme jedlo, ale keby obchody zavreli a my by sme museli byť chvíľu závislé od vlastnej produkcie, od hladu neumrieme.

Ako to zvládate psychicky?

Je to situácia, na ktorú nemám recept, a je pre mňa ťažké vyznať sa v tom. Aj preto je pre mňa ťažké nájsť motiváciu niečo robiť. Celý život dbám na životosprávu, udržiavam sa v kondícii, a potom príde toto a ja neviem, čo si počať. Neviem, kedy sa to skončí, koniec tunela ešte nevidno.

Nosíte na verejnosti rúško?

U nás to nie je povinné, ale nepatrím medzi tých, čo následky koronavírusu zľahčujú alebo nerešpektujú ochranné opatrenia. Všade chodím v šatke a v rukaviciach. Nesúhlasím s tými, čo hovoria, že by sme sa mali zámerne nakaziť, veď neviete, čo to s vami urobí a či to prežijete. V tomto je koronavírus ruská ruleta.

Ako sa udržujete v kondícii?

Každý deň behám alebo jazdím na bicykli. Máme tu neďaleko chodníky, na ktorých nikto nie je. Za celú trasu stretnem nanajvýš štyroch ľudí. V oblasti, kde bývame, teda medzi Miami a Fort Lauderdale, je to bezpečné. Ľudia majú veľké pozemky a sociálny odstup sa tu dá dobre udržiavať. Oproti životu vo veľkých mestách, ako je Miami alebo Praha, je tu taký vidiecky pokoj.

Aká je teraz situácia na Floride?

Náš guvernér DeSantis je taký mini Trump, takže odďaľoval vyhlásenie núdzového stavu, ako to šlo. Sám navyše nešiel ľuďom úplne dobrým príkladom. Na tlačovej konferencii napríklad vystúpil iba v jednej gumenej rukavici. Na druhej ruke ju nemal a tou si pritom utieral nos. Inokedy si nasadil rúško tak, že si jednu gumičku dal za hlavu a tá druhá mu visela pod bradou. Jednoducho nie je to úplne najinteligentnejší

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Koronavírus

    Rozhovory

    Šport a pohyb, Svet

    Teraz najčítanejšie