Denník N

Dva mesiace, dva roky alebo nikdy? Kedy sa po korone vráti život do normálu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Približne takto pred rokom, na jar 2019, boli jednou z hlavných tém v správach hokejové majstrovstvá. Naši hrali v Košiciach, kam fanúšikov zvážal vlak s názvom Macejko. Slovenský tím nepostúpil do štvrťfinále, ale inak to bol úspech – prišlo skoro pol milióna návštevníkov.

Krajina žila voľbami – po prezidentských prišli európske, ktoré už boli previerkou pred parlamentnými. Kandidáti naháňali po námestiach voličov, boli letáky, darčeky, potriasačky rukou aj selfíčka – lícom k lícu.

V kinách práve hrali Avengers: Endgame, suverénny trhák, ktorý prekonal ešte aj rekordnú Trhlinu.

Spoločenskou udalosťou celej sezóny však aj tak bola inaugurácia Zuzany Čaputovej.

Škoda, že takú kontaktnú, vrúcnu a víťaznú atmosféru bratislavské ulice opäť tak skoro nezažijú. Nebudú ani majstrovstvá v hokeji – v Košiciach ani nikde inde, ani finále Ligy majstrov, Wimbledon, nebudú rozlúčky so škôlkou, školské výlety, hudobné festivaly.

Aspoň že voľby tesne stihli prebehnúť, kým prišla epidémia a začalo sa všetko zatvárať, rušiť, odsúvať a opúšťať.

Od prvého potvrdeného pacienta s pozitívnym výsledkom testu na koronavírus na Slovensku prešlo už dosť času, aby pominul šok a nastúpil zvyk. Ľudia si zvykli nie len na rúška, ale už aj na spamy, v ktorých sa ponúkajú, zvykli si nenavštevovať, necestovať, nepodávať ruky, nebozkávať. Zvykli si na predstavu, že túto jar a toto leto nepôjdu na Pohodu, k moru, niektorí ani do práce. Zvykli si na zatvorené centrá a začali nakupovať po novom, dokonca tak, že sa pred obchodmi už aj prestali tvoriť dlhé rady.

Ľudia si zvykli a ani sa veľmi nepýtali dokedy. Lenže čím dlhšie sa táto otázka odkladá, tým je naliehavejšia. Jednu sezónu sa dá prežiť bez Veľkej noci, bez Pohody a bez mora, ale ako sa dá žiť pol roka bez zubára alebo bez výplaty?

Kedy sa konečne vráti svet do normálu?

Foto N – Vladimír Šimíček

Kedy sa skončí epidémia

Krátka história COVID-19 stačila na to, aby bolo jasné, že sa neoplatí spoliehať na odpovede, ktoré hovoria o nejakom konkrétnom čase, a čím je ten čas kratší, tým je za odpoveďou menej rozumu. Dokonca aj Donald Trump už prestal so svojimi predpoveďami, hoci tá, že sa všetko skončí do Veľkej noci, vojde do učebníc.

Medzičasom síce pribudlo viac kvalifikovanejších odhadov – že tu epidémia zostane dva mesiace, potom že pol roka, potom že dva roky, ale komu záleží na ozaj dobrej predpovedi, ten sa nepýta, kedy sa to skončí, ale ako.

V takom prípade je odpoveď o niečo jasnejšia. Epidémiu ukončí buď vakcína proti vírusu, alebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie