Denník N

High 5ive: Pani Millerová vám zachráni dnešný deň

Foto - Capitol Records
Foto – Capitol Records

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Smiech je veľmi dobrý na odbúravanie stresu. Telo sa uvoľní a vyplavia sa tie správne hormóny. Toto sa so mnou deje pri počúvaní spevu Elvy Ruby Millerovej (1907 – 1997), ktorá vystupovala pod umeleckým menom Mrs. Miller. Nejde pritom o výsmech, ale o čistú radosť z existencie niečoho iného, zvláštneho, odzbrojujúceho.

Vyskúšajte jej verzie hitov Yellow Submarine, Girl from Ipanema či Strangers in the Night. Amatérska „speváčka“ sa zhodou náhod dostala do rádia a následne k nahrávaciemu kontraktu. Z jej platne Greatest Hits (1966) sa predalo vyše štvrť milióna kusov. Vie spievať? Nevie? To je jedno. Je to úprimné, ľudské, veľké.

*

„Chcel by som sedieť na balkóne, ale nemám balkón.“ To je jeden z optimistickejších veršov na albume Lo-Fi Noci. Ak nás má pani Millerová v pandémii rozveseliť, Ujko alias Mišo Ormoš alias Prezident Lourajder ide na dreň. Neandertálsky folk, dark hop a unavený hlas, ktorý akoby ani nechcel opustiť telo. Počúvať toto je práca. Na sebe.

Ak sa bude raz merať, čo korona zanechala na umeleckých dušiach, Ujkova platňa pôjde vpredu. Toto vás nerozosmeje, skôr odpudí, znechutí či zdvihne obočie. Kto zostane, obdrží neokrôchaný, špinavý, odovzdaný, a preto nefalšovane osobný záznam krízy. Ak tu nemáte čo robiť, radšej odíďte. Tu sa kope veľmi hlboko.

*

Spomalenie, to je to, čo zažívame. A že kedysi čas naozaj plynul pomalšie, si môžete overiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie