Denník N

Uprostred New Yorku žijú ako pred sto rokmi a bojujú s koronou. Skutoční chasidi zo seriálu Neortodoxní

Foto - Netflix
Foto – Netflix

Prečo vírus tak ničivo zasiahol ultraortodoxné židovské štvrte v New Yorku? Je to tam také ako v netflixovskom seriáli?

Uprostred moderného New Yorku je bublina, kde sa nikdy neskončilo predminulé storočie. Tvorí ju jedna z najuzavretejších náboženských komunít na svete.

Satmar je jedna z najkonzervatívnejších dynastií chasidov, ktorí sú sami konzervatívnou odnožou ultrakonzervatívneho židovstva. Odmietajú modernú kultúru, mnohí nepoužívajú mobily, internet ani televízory. Ich materinským jazykom je jidiš.

Chlapci navštevujú ješivy, kde študujú Tóru a Talmud. Dievčatá prístup k dlhodobému vzdelaniu nemajú. Od žien prísne patriarchálna komunita očakáva, že budú doma a budú rodiť deti. Detí má tunajšia rodina priemerne šesť.

Netflixovský miniseriál s názvom Neortodoxní je príbehom mladej ženy, ktorá nevydrží život medzi Satmarmi a utečie do Berlína za novým životom.

Krutou zhodou okolností je seriál na obrazovkách práve v čase pandémie vírusu, s ktorým musia USA a najmä New York bojovať. Štvrte mesta, v ktorých bývajú chasidi, patria medzi najviac postihnuté nákazou.

„Je to ako mor biblických rozmerov,“ cituje denník New York Times 34-ročného Shulima Leifera, podľa ktorého má koronavírus pomaly každá chasidská rodina.

Pretože na COVID-19 najčastejšie zomierajú seniori, chasidom odchádza celá generácia rabínov. Bežne by sa s náboženskými autoritami lúčili státisíce ľudí. Teraz sa však ľudia zhromažďovať nesmú a pohreby sú komorné.

Hoci príbeh 19-ročnej Esther Shapirovej vznikol podľa života Debory Feldmanovej, ktorá o úteku od chasidov napísala knihu, seriál by sa nikdy nestal taký populárny, keby hovoril len o nejakej sekte. V skutočnosti je to univerzálny príbeh ženy, ktorá hľadá samu seba. Rozvíril však aj otázky o presnosti zobrazenia chasidov.

Naozaj vydaté ženy vo Williamsburgu musia nosiť parochne? Je pravda, že nesmú hrať na hudobné nástroje? Pripomína ich život totalitný patriarchát z Príbehu služobníčky? Prečo koronavírus doľahol tak silno práve tam? Dáva na to odpoveď televízny seriál?

https://www.youtube.com/watch?v=-zVhRId0BTw

Hipsteri a židia

Brooklynský Williamsburg leží rovno naproti Manhattanu a cez rieku East River je odtiaľ výhľad na panorámu mrakodrapov. Dnešný život je tu takmer taký drahý ako na Manhattane, kedysi však boli nájmy bytov lacnejšie a lákali chudobnejších ľudí a umelcov.

Koncom 90. rokov minulého storočia, keď tunajší bohémi zapustili fúziky, vznikli práve v tejto štvrti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Seriály

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie