Denník N

Ako by ste sa zachovali ku Grécku na mieste Fica? (odpovede šéfov opozície)

Predseda Smeru cez víkend podporil tvrdé podmienky novej pomoci pre Grécko. Väčšina slovenských opozičných lídrov tvrdí, že oni by boli na eurosamite ešte tvrdší.

Ján Figeľ (KDH), Radoslav Procházka (Sieť), Béla Bugár (Most-Híd), Richard Sulík (SAS), Igor Matovič (OĽaNO), Juraj Miškov (SKOK) a Pavol Frešo (SDKÚ) odpovedajú na otázky o výsledkoch víkendového eurosamitu.

1. Keby ste boli na mieste premiéra Fica, hlasovali by ste za to, na čom sa európski lídri dnes ráno dohodli?

2. Myslíte si, že bolo dobré dať Grékom ešte jednu šancu?

3. Je požiadavka na vytvorenie fondu s majetkom za 50 miliárd eur pod kontrolou európskych inštitúcií už za hranicou toho, čo si voči suverénnemu štátu môže dovoliť, alebo je to v poriadku?

 

rsz_figelJán Figeľ, predseda KDH

1. Premiér Fico s vládou odsúhlasil bilaterálnu pôžičku Grécku ešte v roku 2010. Tá bola najrizikovejšou v doterajšej sérii pomoci. Nesúhlasil by som so zmäkčovaním podmienok pre Grécko ani s odpisovaním časti dlhu. Pomoc bola určená na ozdravenie, nie na prejedanie.

2. Gréci dostávajú už tretiu šancu. Osud Grékov a ich zotrvanie v eurozóne je však v ich vlastných rukách.

3. Formy majetkových záruk a finančných kolaterálov bývajú rôzne. Grécko, ktoré je v platobnej neschopnosti a stáva sa nefungujúcim štátom závislým od veriteľov, už de facto svoju suverenitu stráca. Sloboda a závislosť sa navzájom vylučujú. To platí pre jednotlivcov i pre národy a štáty.

 

Radoslav ProcházkaRadoslav Procházka, predseda strany SIEŤ

1. Nie, pretože na takúto dohodu nemal od parlamentu mandát a je v rozpore s tým, čo občanom Slovenskej republiky o svojom postoji hovoril.

2. Gréci si potrebujú dať štát do poriadku kvôli sebe samým, nie preto, že tým Únii robia láskavosť. Nerobia. Celé by to mali urobiť pre seba, ale nezdá sa, že by to chceli pochopiť.

3. Je to finančný protektorát, pri ktorom nemáme absolútne žiadnu záruku, že bude fungovať. Doterajšie skúsenosti indikujú skôr opak.

 

Béla BugárBéla Bugár, predseda Most-Híd

1. Áno. Boli nastavené veľmi tvrdé, ale oprávnené požiadavky na grécku vládu, čo všetko musí spraviť do stredy, aby sa mohlo začať ďalšie kolo rokovaní o pomoci Grécku. Navyše tvrdím, že je potrebné veľmi pozorne sledovať aj ďalší vývoj pri implementácii týchto reformných opatrení.

2. Áno. Zotrvanie Grécka v eurozóne, ak prijme potrebné reformné kroky, prinesie väčšiu stabilitu pre eurozónu ako celok, čo by malo byť naším primárnym záujmom. Teraz je však na ťahu grécka vláda, aby vysvetlila svojim občanom a politickým partnerom nutnosť reforiem.

3. Je to absolútne oprávnená požiadavka na grécku vládu po tom, čo predvádzali títo populisti v posledných týždňoch. Samozrejme, že dnešné podmienky musia byť tvrdšie ako tie spred niekoľkých týždňov po tom, čo grécka vláda stratila aj posledné kúsky dôvery v očiach zahraničných veriteľov.

 

Richard SulíkRichard Sulík, predseda SAS

1. Nie. Bol by som zásadne proti ďalším peniazom do Grécka. Nikam to nevedie.

2. Jasné, že nie. Strácame čas a peniaze.

3. Pochybujem, že grécky štát vlastní toľko majetku. Je vyžmýkaný. Ale áno, je to silný zásah, je to „zeurópštenie“.

 

rsz_matovicIgor Matovič, predseda OĽaNO

1. Zrejme nie. Grécko si euro nezaslúži, respektíve zaslúži si vlastnú menu, ktorá ich veľmi rýchlo naučí nespoliehať sa na nekonečné zachraňovanie inými členmi eurozóny.

2. Toto nie je ďalšia šanca Grécku, ale dávka. Presne takisto, ako keď si drogovo závislý človek opäť pichne. Je to však šanca pre lídrov ostatných štátov tváriť sa, že sme tie peniaze, ktoré sme do Grécka napumpovali, nevhodili do bezodnej studne a raz sa nám vrátia.

3. V situácii, v akej sme, je požiadavka na 50-miliardový fond náznakom zdravého rozumu zo strany lídrov eurozóny.

 

miskovStvorecJuraj Miškov, predseda strany SKOK!

1. Historicky najdlhší samit v dejinách eurozóny sa stane aj najdrahšou lekciou pre eurozónu. Grécko je zachrániteľné len za splnenia dvoch podmienok. Jednou je odpis časti dlhu a druhou zavedenie duálnej meny, resp. odchod z eurozóny. Za najrozumnejší z tohto hľadiska považujeme uniknutý návrh z nemeckého ministerstva financií, aby Grécko dočasne opustilo eurozónu.

2. Toto nie je šanca, ale veľmi drahá resuscitácia takmer nevyliečiteľného pacienta.

3. Vytvorenie fondu pod kontrolou EK a ECB nemá nič spoločné so suverenitou Grécka. Je to len jedna z foriem zabezpečenia pohľadávky veriteľov. Poslanec strany SKOK! a ekonomický expert Jozef Kollár navrhoval takúto podmienku už v roku 2010, počas rokovaní o eurovale. Ak si zoberiete hypotekárny úver, banka si tiež zriadi záložné právo na váš byt. Je to síce isté zníženie komfortu (nemôžete s bytom slobodne nakladať), ale to je daň za to, že žijete z cudzích peňazí.

 

freso2Pavol Frešo, predseda SDKÚ

1. Premiér Fico už niekoľko rokov neinformuje poslancov NR SR, jedine on je dostatočne informovaný.

2. Gréci držia svoj osud vo svojich rukách. Je na nich, aby si získali dôveru krajín, ktoré im môžu pomôcť, pretože zvyšok EÚ bol k Aténam ústretový. No z gréckej strany táto ústretovosť bola opakovane zneužívaná a dôvera zrádzaná.

3. Grécko ako suverénna krajina môže tento plán kedykoľvek slobodne odmietnuť. Nikto ich nemôže nútiť do jeho prijatia. Ak ju však slobodne prijmú, bude to dohoda partnerov, ktorí ju slobodne uzavrú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Grécke dlhy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie