Denník N

Pohoda? Dobodať!

Hľadáme dôvody zla na Pohode, pretože nič nie je horšie ako zlo samo osebe, bezdôvodné.

Keď som bol chalan, prvý raz som sa stretol so Zlom. Volal sa Z(o)lo a úprimne, čisto a bez postranných úmyslov ma nenávidel. Možno preto, že som sa dobre učil, mal som obidvoch rodičov a mal som bicykel. Raz ma z toho bicykla chladnokrvne a bez emócií zhodil, až som si rozbil tvár. Odvtedy ma fascinuje otázka, odkiaľ sa v nás berie zlo?

Keď Alan Aldridge zostavil knihu Beatles v piesňach a obrazoch, písal o tom, ako ho prekvapili nenávistné reakcie. Zhrnul to: „Kde je veľa lásky, musí byť asi aj veľa nenávisti.“

Zlo, ktoré viedlo ruky tým zlým ľuďom, čo prebodávali pneumatiky návštevníkov Pohody, je znepokojujúce. Aké mali tí ľudia dôvody? Hľadáme ich, aj za cenu konšpirácií, pretože nič nie je horšie ako zlo samo osebe, bezdôvodné.

Teda: Prekážal obyvateľom hluk z letiska? Bol to zúfalý pozostalý, ktorý nezabúda na svoje zahynuté dieťa spred rokov? Bol to konkurenčný festival? Fašisti? Hejteri, ktorí stále nazývajú Pohodu politickým festivalom? Bol to neprajník Hríba? Odporca nového sťahovania národov?

Všetky tieto dôvody sú odsúdeniahodné, ale dajú sa chápať, pretože sa stále zdráhame prijať myšlienku, že v niekom je zlo iba tak, v čírej podobe, ktorá si vždy nájde živý materiál pre svoju zlobu.

Vitajme v Slovenskej nenávistnej republike, kde sa mnohí nenávidia, hryzú, bodajú doslovne i metaforicky. Prečo by sme sa mali báť, že nám imigranti rozvrátia túto krajinku, keď sa my sami môžeme medzi sebou pekne a po slovensky požrať! V tomto poznaní ma neuteší ani fakt, že celé ľudstvo sedí na sude s výbušnou zmesou zloby a nenávisti (viď Srebrenica).

Bol som s našou hudobnou skupinou na tohtoročnej Pohode. Deťom som tam repoval svoju básničku o boji proti zlu: „Zlo je riadny posero a kričí Udri! Zabi! / a trúfa si iba na tých, čo sa zdajú slabí. / Ale keď sa postavíš a riadne skríkneš ČO JE! / uvidíš, že stiahne chvost a zdrhne, dieťa moje.“

Keď som porovnal účasť na Pohode (30 000) s prerezanými pneumatikami (že vraj 150), podľa starodávnej školáckej trojčlenky som si vyrátal efektivitu zla – 0,5 percenta. V tom je naša nádej, aj keď viem, že aj nepatrné množstvo jedu otrávi zásoby vody.

Mišovi ďakujem za starostlivosť nielen o našu kapelu. Jedovaté reakcie na jeho aktivity dokazujú, že robí dobre.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie