Denník N

Vláda ide proti vlastnému vyhláseniu. Aj Matovič posiela do súdnej rady sudcu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Novými členmi súdnej rady sa stala bývalá prokurátorka, dnes advokátka Eva Mišíková a sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) za sudcu nehlasovala. Žiaden rozkol v koalícii sa však nedeje.

Vládny program síce ešte nie je schválený, no koalícia vedená Igorom Matovičom (OĽaNO) ho stihla už dvakrát porušiť. Stalo sa tak pri jej nomináciách do súdnej rady. Po tom, ako vo štvrtok parlament na návrh Sme rodina zvolil sudkyňu Alenu Svetlovskú, posiela do súdnej rady sudcu aj vláda.

Jedným z jej troch nominantov sa stal Juraj Kliment, ktorý rovnako ako nominantka Borisa Kollára (Sme rodina) pôsobí na Najvyššom súde. Na rozdiel od nej je však jeho meno v justícii aspoň známe.

Je to trestný sudca, ktorý sa verejne ozýval k dianiu v justícii. V minulosti podpísal iniciatívu Päť viet počas harabinizácie súdnictva, nedávno sa zase pridal k vyhláseniu takmer 170 sudcov, ktorí odsúdili konanie kolegov z Kočnerovej Threemy.

Klimentovou nomináciou však aj tak vláda spochybňuje to, k čomu sa vo svojom programovom vyhlásení zaväzuje. Je to jeden z prvých bodov časti o obnove dôvery v právny štát. Píše sa v ňom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie