Denník N

Nicholsonová: Znepokojuje ma, že sa vzťahy medzi premiérom a Richardom Sulíkom vyostrili

Lucia Nicholsonová. Foto N - Vladimír Šimíček
Lucia Nicholsonová. Foto N – Vladimír Šimíček

Lucia Ďuriš Nicholsonová bola dvojka na kandidátke SaS vo voľbách, momentálne z Bruselu vedie výbor v Európskom parlamente a zasadzuje sa za otvorenie hraníc pre našich pendlerov.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako vníma vzťahy medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom,
  • ako je zapojená do diania v koalícii, vo vláde a v SaS,
  • prečo podľa nej nie sú vládne noviny dobrý nápad,
  • prečo sú opatrenie pre cezhraničných pracovníkov taký problém
  • a ako hodnotí, že Jana Cigániková nepodporí programové vyhlásenie vlády.

Pozeráte sa na vládu z Bruselu. Nemrzí vás niekedy, že ste neostali na Slovensku?

Sú dni, keď ma to mrzí. Hlavne, keď riešim stovky prípadov našich cezhraničných pracovníkov a občanov z prihraničných oblastí, ktorí sa pre iracionálne opatrenia krízového štábu dostali do veľmi zlej situácie. Mrzí ma, že nemám páky, aby som to vedela viac ovplyvniť. Snažím sa to ovplyvniť z Bruselu zo svojej pozície šéfky výboru, ale odmietajú počúvať moje argumenty. Sú dni a sú chvíle, keď ma veľmi mrzí, že nie som na Slovensku.

Je ťažšie ovplyvniť niekoho vo vláde, keď ste v Bruseli?

Áno, je to veľmi ťažké. Som prekvapená, ako málo dajú na argumenty a dáta. O to viac ma mrzí, keď premiér Matovič zverejní príbeh rakúskeho poštára, aby si obhájil opatrenia pre cezhraničných pracovníkov. A potom sa ukáže, že bol úplne nepravdivý, a musí sa mu ospravedlniť.

Kto zvláda situáciu s koronakrízou lepšie – Slovensko či Belgicko?

Belgicko sa veľmi neskoro spamätalo a neskoro začalo prijímať opatrenia, čo som aj kritizovala. Moje deti chodili do medzinárodnej školy aj škôlky a tie zostávali otvorené napriek tomu, že sa objavili pozitívne testovaní rodičia. Na Slovensku boli už vtedy celoplošne zatvorené školy a škôlky. Slovensko získalo náskok oproti iným krajinám a ťažíme z toho. Reagovali sme rýchlo a dobre.

Od začiatku vlády je vzťah medzi Igorom Matovičom a SaS veľkou témou. Ako to vnímate? Sú vzťahy napäté?

Vnímam to najmä z médií, občas komunikujem s Richardom Sulíkom. Dosť ma to znepokojuje a nemám racionálne vysvetlenie na to, čo tak veľmi prekáža premiérovi na ministrovi hospodárstva. Pred tým, ako skončili v jednej koalícii, mali veľmi dobrý vzťah. Aj Richard Sulík viackrát avizoval, že do vlády ide ako jeden z najväčších spojencov premiéra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie