Denník N

Radšej budú za pokrytcov ako veční tínedžeri. Beastie Boys Story je viac než príbeh jednej originálnej skupiny

Foto - Apple TV+
Foto – Apple TV+

Takmer vždy to má spočiatku identický scenár. Partia kamarátov (spravidla spolužiakov) sa popri inej bežnej zábave rozhodne mlátiť do hudobných nástrojov a začnú sa diať veci. No každý z príbehov úspešných skupín je iný. A len máloktorá skupina nájde režiséra, ktorý ten príbeh dokáže zachytiť tak autenticky ako Spike Jonze.

Beastie Boys Story nie je hraný film, ale dokument. Dvojhodinový dokument, čo môže pri zvažovaní, či si pustiť práve toto, pôsobiť trochu odrádzajúco. Novinku z ponuky Apple TV+ sa však oplatí vidieť nielen fanúšikom tejto americkej kapely, ktorá mala najsilnejšie obdobia po debutovom albume Licensed to Ill (1986) a v polovici 90. rokov.

Všetko z prvej ruky

Keď rozprávajú svoj príbeh samotní hlavní hrdinovia, môže to dopadnúť rôzne. Nekritickým pomníkom, vylepšenou verziou udalostí, zámerným obchádzaním kontroverznejších tém či rozostrenými spomienkami. V tom lepšom prípade však máte všetko z prvej ruky. A to je aj tento prípad.

Je to takzvaný live documentary alebo live stage show, ktorá pripomína konferencie TEDx. Na pódiu sú dvaja rečníci, svoje rozprávanie a „idey hodné šírenia“ prekladajú videami a fotografiami. Majú o čom hovoriť a vedia, ako to hovoriť.

V podstate vôbec nemusíte poznať ich tvorbu, vedieť, kedy nahrali ktorý album, ani poznať ich najväčšie hity (You Gotta) Fight For Your Right (To Party)Sabotage. Ale aj keď to všetko viete,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie