Denník N

A vy s kým koronténujete? (Ako sa bezpečne stretávať počas karantény) 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pre šírenie koronavírusu sú najrizikovejšie dlhšie trvajúce blízke stretnutia v intímnej vzdialenosti. Ak nechcete tráviť najbližšie mesiace len s členmi svojej domácnosti, vyberte si svoju mikrokomunitu a nemeňte ju, kým sa nedáte zaočkovať proti novému koronavírusu. 

Autori pracujú v Sociologickom ústave SAV.

Možno ste to zažili: po týždňoch domácej karantény v Bratislave a veľkonočnom „blackoute“ ste si v piatok poobede vyrazili na chalupu do regiónov. Prichádzajúc do svojho víkendového domu prechádzate okolo skupinky pri víne sediacich miestnych chlapov, s ktorými sa kývnutím pozdravíte. Pohľad na veselú spoločnosť vám pripomenie polozabudnutý svet, keď ešte neplatilo držať si odstup a nosiť rúško. Nič z toho pre miestnych vinárov v dôchodkovom veku neplatí. Pomyslíte si: práve som videl budúce regionálne ohnisko koronavírusovej nákazy.

Spomínané večerné posedenie pri poháriku sa síce odohrávalo v záhrade počas jedného z prvých teplých jarných večerov, no vzhľadom na blízkosť a dĺžku spoločného trávenia času by sa mohlo zdať, že patrilo z hľadiska šírenia koronavírusu k tým rizikovým. Vinári však sedia vonku, je vlahý večer a už relatívne teplo. Zdá sa, že tieto podmienky (vyššia teplota a vlhkosť vzduchu) šíreniu vírusu neprospievajú. Ak by navyše dokázali väčšinu času mlčať či aspoň na seba nekričať, riziko nákazy by tiež významne znížili.

Ktoré stretnutia sú nebezpečné?

Na prenos choroby sú kľúčové najmä blízke a dlhšie kontakty a kontakty, ktoré sa odohrávajú v interiéri. O tom, ako významne sa pri rozličných spoločenských stretnutiach môže vírus šíriť, máme predovšetkým epidemiologické údaje, ktoré naznačujú, že po obmedzení cestovania sa najčastejším miestom nákazy stávajú domácnosti (napríklad štúdia z Islandu hovorí o tom, že až polovicu prípadov tvorí prenos v rámci rodiny).

Vieme tiež, že najohrozenejším povolaním sú zdravotníci, čo je, vzhľadom na nevyhnutný a často blízky kontakt s mnohými nakazenými, pochopiteľné. Podľa údajov z Českej republiky sú druhým najohrozenejším povolaním učitelia. Nielen v Česku, ale napríklad aj v Nemecku sa však už riešil i paradox, prečo je medzi nakazenými tak málo predavačov. Jedným z vysvetlení môže byť charakter každodenných spoločenských kontaktov v jednotlivých povolaniach.

Podľa amerického odhadu rizikovosti povolaní je potrebné brať do úvahy tri faktory: počet

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie