Denník N

Po prvýkrát bude Nová Cvernovka na 1. mája otvorená iba na internete – od rána až do večera

Za budovou Novej Cvernovky vznikla komunitná záhrada. Foto N - Vladimír Šimíček
Za budovou Novej Cvernovky vznikla komunitná záhrada. Foto N – Vladimír Šimíček

Posledných deväť rokov mali na prvého mája jasný program: Deň otvorených ateliérov.

Z malej akcie pre kamarátov, ktorá vznikla ešte na starej adrese, sa po presťahovaní do priestorov bývalej školy definitívne stal festival s 9-tisícovou návštevnosťou a celodenným programom. To teraz, samozrejme, neprichádza do úvahy.

Prvý máj však napokon v bratislavskej Novej Cvernovke predsa len bude – ako Deň zatvorených ateliérov vo forme celodenného online vysielania. „Je možné, že to bude trochu pankáčske, celé to vzniklo veľmi spontánne, ale také predsa naše prvé máje vždy tak trochu boli,“ hovorí programová koordinátorka Paula Poštolková.

Spolu s Braňom Čavojom a Šymonom Klimanom sme sa rozprávali nielen o prvom máji, ale aj o tom, ako koronavírus zasiahol do fungovania kultúrneho centra a čo teraz bude s ich ďalšími plánmi.

Braňo Čavoj, Šymon Kliman a Paula Poštolková z Novej Cvernovky. Foto N – Vladimír Šimíček

Koncertná sála v Novej Cvernovke sa zmenila na vysielacie štúdio. Foto N – Vladimír Šimíček

Všetky živé akcie sú zrušené, v Novej Cvernovke sa však naďalej pracuje – v ateliéroch aj na spoločných priestoroch. Foto – Viliam Csino

Kultúra online 2.0

Všetok program pre verejnosť sa v Novej Cvernovke skončil pred siedmimi týždňami. Do budovy školy dnes chodia iba tí, ktorí tam majú vlastné ateliéry, a aj tých ubudlo na nevyhnutné minimum.

Nedá sa však povedať, že by tu vládlo ticho a nuda, skôr naopak. Kým bude opäť možné otvoriť, pribudne veľká terasa so vstupom do parku, kde bude aj pódium pre živé vystúpenia či detské ihrisko. Celý park by mal prejsť revitalizáciou podľa návrhu štúdia 2021 + LABAK.

„Pomerne rýchlo sme urobili všetky potrebné bezpečnostné opatrenia, ale asi dva-tri týždne trvalo, kým sme to celé spracovali a začali pracovať v inom režime,“ hovorí Braňo Čavoj. Do parku by sa aktívnejšie pustili až na jeseň, ale teraz v ňom zrazu uvideli možné východisko.

„Stále nevieme, ako presne bude vyzerať nový režim po uvoľnení, ale park by mohol byť tým priestorom, kam ľudia budú môcť prísť, hoci aj s bezpečným odstupom, a toho sa teraz držíme. Je to teraz pre nás taká mentálna méta, ktorú sa snažíme dosiahnuť, aby sme to nezabalili,“ dodáva.

Počiatočná dezilúzia sa postupne rozplýva v pribúdajúcich nápadoch, napokon, jedným z nich je aj online program na 1. mája. „Najprv sme nemali žiaden plán,“ hovorí Paula Poštolková. „Ale zrazu sme si uvedomili, že niečo predsa musíme urobiť, že nemôžeme tento deň nechať prázdny a prejsť ho len s nejakým facebookovým povzdychnutím, čo by bolo keby.“

Tím virtuálneho festivalu Plody doby, ktorý má v Novej Cvernovke momentálne zázemie, sa ponúkol, že pomôže s technikou, a dnes je už program finálny: uvidíme výstavy, bábkové divadlo, diskusiu, premiéry krátkych dokumentov o „cvernovkároch“ aj dídžejské sety.

Stačil jeden impulz a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie