Denník N

Petržalská nemocnica nie je červená, ale majú aj pacienta s COVID-19. Nemôže ísť inam, tvrdia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj keď sú pre pacientov s COVID-19 vyčlenené špeciálne nemocnice či ich pavilóny, pri niektorých diagnózach sa o nich musia starať aj v takzvaných bielych nemocniciach.

Jedným z nástrojov, ako zabraňovať šíreniu nákazy COVID-19, je oddeľovanie pozitívnych alebo rizikových pacientov od ostatných. Aj preto sa vytvorili na Slovensku takzvané biele a červené zóny alebo celé nemocnice.

Ide o nemocnice či ich pavilóny, ktoré sú určené len pre pacientov s podozrením alebo už s potvrdeným ochorením COVID-19 – pre nich sú červené zóny.

Biele zóny sú, naopak, pre pacientov, ktorí nemajú podozrenie na koronavírus. Zóny či nemocnice majú byť oddelené, aby sa nemohli miešať pacienti, teda aby sa tí bez podozrenia na koronavírus nedostali do kontaktu s tými, ktorí by COVID-19 mohli mať.

Univerzitná nemocnica v Bratislave, najväčšia nemocnica na Slovensku, má päť budov. Z nej je pre pacientov s koronavírusom určená budova na Kramároch, najmä jej infekčný pavilón, a časť nemocnice v Ružinove – najmä pľúcny pavilón.

Sú však aj prípady, keď pacienti s COVID-19 musia ostať v „bielych častiach či nemocniciach“, lebo v červených by nedostali starostlivosť, ktorú potrebujú.

To je aj dôvod, prečo je pacientka s pozitívnym testom na COVID-19 hospitalizovaná v petržalskej nemocnici na Antolskej, ktorá nie je priamo určená na liečbu pacientov s koronavírusom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie