Denník N

Dánske deti už chodia do školy. Ako to vyzerá?

Dánska premiérka Mette Frederiksenová sa prihovára žiakom počas znovuotvorenia školy v Kodani. Foto - TASR/AP
Dánska premiérka Mette Frederiksenová sa prihovára žiakom počas znovuotvorenia školy v Kodani. Foto – TASR/AP

Dánska premiérka je opatrná, ale deťom otvorila školy ako jedna z prvých.

V skratke by sa to dalo opísať takto. Len desať až dvanásť žiakov v triede s dvojmetrovými medzerami medzi lavicami. Čo najviac vyučovania vonku na čerstvom vzduchu. Tak, aby sa stretávali žiaci iba vo svojich skupinách a so svojimi učiteľmi. Pravidelné umývanie rúk a žiadne objímanie.

Tak vyzerá návrat do škôl v Dánsku.

Krajina s podobným počtom obyvateľov aj rozlohou, ako má Slovensko, otvorila škôlky a prvý stupeň základných škôl ako jedna z prvých v Európe. Stala sa tak modelom, respektíve experimentom aj pre ostatné európske krajiny v čase koronavírusovej pandémie.

Dánsko nariadilo prísne opatrenia ako jedna z prvých európskych krajín a medzi západnými krajinami je na tom so štatistikami s COVID-19 pomerne dobre. Má okolo 9-tisíc prípadov, vyše štyristo mŕtvych a 6-tisíc vyliečených. Smrtnosť tak vychádza na šesť percent.

Susedné Švédsko, ktoré je z Kodane na skok cez most Øresund, zvolilo iný prístup. Školy aj škôlky tam vôbec nezatvárali. Dánska premiérka Mette Frederiksenová bola opatrnejšia.

„Neverím, že sa vrátime do Dánska, ako sme ho poznali pred koronavírusom. Ale je dôležité, aby sme nedržali Dánsko uzavreté dlhšie, ako je to potrebné,“ citoval ju Financial Times.

Keď sa reprodukčný faktor vírusu dostal na 0,6, nebolo o čom, a tak sa rozhodli uvoľňovať. Po otvorení škôl pre mladšie deti oznámi premiérka nové otváranie 10. mája.

Podľa dánskeho Inštitútu pre infekčné ochorenia pred lockdownom jeden človek v priemere nakazil 2,6 človeka. Na ilustráciu – nemecká kancelárka Angela Merkelová by bola spokojná s každým číslom pod jeden.

Všetci sme boli doma

Dán Kim Egeskov bol od začiatku lockdownu so svojou rodinou s tromi dcérami doma. Jeho žena je učiteľka a Kim zase vzdeláva učiteľov na vysokej škole.

„Sme doma od 13. marca a minimálne do 10. mája ešte budeme,“ hovorí Kim, vedúci pedagóg a vzdelávací školiteľ na vysokej škole v Aarhuse. Obyčajne by pracoval v kampuse, v ktorom je 6500 študentov. Čoskoro to budú dva mesiace, čo pracuje z domu.

Jeho deti sa stretávali s kamarátmi – ale vždy s odstupom.

„Už teraz sa teším na to, čo oznámi vláda druhý májový týždeň a ako bude vyzerať druhá vlna uvoľňovania,“ vraví Kim. Podobne ako jeho rodina, aj on sa teší najmä

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie