Denník N

Eva Mišíková: Sudcov z Threemy by som nezastupovala. Mala by som s tým morálny a etický problém

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Vyše tridsať rokov bola prokurátorkou, sedem rokov pôsobí v advokácii. Evu Mišíkovú si vybralo OĽaNO ako vládnu nominantku do súdnej rady.

V nedeľu vás vláda schválila ako nominantku do súdnej rady, v pondelok ste už boli na jej prvom zasadnutí. Počítali ste s takýmto rýchlym štartom? 

Úprimne, až s takým rýchlym štartom nie. Vedela som však, že zasadnutie je naplánované na pondelok 27. apríla, takže len čo bola nominácia schválená, bolo jasné, že sa hneď na ňom zúčastním.

To znamená, že ste išli na rokovanie absolútne nepripravená. Počítali ste s tým, že sa odročí?

Vzhľadom na to, že len vo štvrtok rozhodol parlament o svojich troch nominantoch do súdnej rady a mňa a sudcu Juraja Klimenta schválila vláda v nedeľu, bolo vopred jasné, že nemohla byť u nás dodržaná pätnásťdňová lehota na doručenie materiálov, ktoré mali byť podkladom na rokovanie.

V pondelok bola na programe voľba predsedu Najvyššieho súdu. Kandiduje Ivan Rumana a Ján Šikuta. Ak by sa neodročovalo, ako by ste sa medzi nimi rozhodovali? Poznáte ich?

Bola by som vo veľmi zložitej situácii. Netrúfala by som si hlasovať. Nemám dostatok informácií o kandidátoch. Musím sa s nimi ešte oboznámiť. Bol by to pre mňa veľký problém.

Po voľbe malo nasledovať ďalšie riadne zasadnutie rady, na ktoré napríklad pricestovali aj kandidáti na sudcov. Nemrzelo vás, že kvôli vám cestovali zbytočne? 

Samozrejme, že aj pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu a aj pri ďalšom zasadnutí by bolo najlepšie, ak by sa uskutočnilo podľa pôvodného plánu. Bola to nepríjemná situácia, ale bolo by nezodpovedné, ak by sme sa nepokúsili odsunúť termín zasadnutia.

Pokiaľ ide o voľbu predsedu Najvyššieho súdu, v tomto prípade bola súdna rada niekoľkokrát neúspešná. Takže naliehavosť obsadiť tento post je spôsobená aj tým. Z tohto pohľadu tie dva týždne, na kedy sa zasadnutie odročilo, netreba vnímať kriticky.

Lenže tá kritika počas zasadnutia zaznela. Marcela Kosová vytkla koalícii, že zvolila členov súdnej rady na poslednú chvíľu, a bolo to nefér voči justícii. 

V dôsledku koronavírusu zažívame veľmi hektickú dobu. Nemyslím si, že ide o to, že by vláda nemala záujem o justíciu, ale jednoducho bola vyťažená inými problémami. Každý má právo kritizovať, ale môžem povedať len toľko, že nešlo o úmysel oddialiť schvaľovanie nominantov. Som presvedčená, že to jednoducho zapadá do súčasnej hektiky.

Vašu nomináciu si osvojilo OĽaNO, osobne premiér Igor Matovič. Vy sa s ním poznáte? 

Prvýkrát som sa s ním zoznámila pred rokmi úplne náhodne. Sedela som v záhradnej reštaurácii pod parlamentom a v tom čase zarezonovali moje odpovede pre týždenník Plus 7 dní, kde som sa kriticky vyjadrila k tomu, že si nahrával Radoslava Procházku bez jeho vedomia.

Povedala som, že nikto by nemal druhého nahrávať bez súhlasu, o to viac, že išlo o poslancov. On sa pri mne pristavil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie