Denník N

Po maturitách zrušil minister školstva aj prijímačky, stredné školy budú brať podľa prospechu

Polročné vysvedčenie bude mať zrazu omnoho väčšiu váhu. Foto – TASR
Polročné vysvedčenie bude mať zrazu omnoho väčšiu váhu. Foto – TASR

Žiakov budú prijímať podľa známok na konci 8. ročníka a z polroka 9. ročníka. Školy môžu dať dôraz na niektoré predmety a zohľadniť napríklad olympiády. Tam, kde treba talentovky, majú byť skôr dištančne. Rozhodnutie o osemročných gymnáziách ešte nepadlo.

Koronavírus prináša ďalšiu zásadnú zmenu do škôl. Školy nebudú môcť organizovať nielen ústne maturity, ale ani prijímacie skúšky.

Na väčšinu stredných škôl budú prijímať podľa prospechu z 8. a 9. ročníka. Ministerstvo určilo vzorce, podľa ktorých budú školy prideľovať body jednotlivým predmetom. Jednotkári dostanú extra body, školy môžu dávať dôraz na konkrétne predmety.

Prijímacie skúšky budú v dvoch kolách. Najprv sa žiaci dozvedia do 29. mája, či sa na svoju strednú školu dostali. „Rodič a žiak sa bude musieť do 4. júna záväzne rozhodnúť, na ktorú školu nastúpi,“ vysvetľuje minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Na voľné miesta potom prebehne druhý termín – do 30. júna však žiaci už svoju strednú školu musia poznať.

Rozhodnutie o osemročných gymnáziách ešte nepadlo, ešte stále je možné, že na ne prijímačky budú.

Na bilingválne gymnáziá môžu ísť žiaci už po ukončení ôsmeho ročníka. Tieto školy si môžu do vzorcov započítať napríklad aj predmety v cudzích jazykoch.

Tam, kde treba talentovky, majú byť skôr dištančné. Iba výnimočne môžu byť osobne.

Gymnáziá aj stredné odborné školy: prvé kolo prijímania do 29. mája; školy si prospech žiaka vypočítajú podľa vzorca.

Bilingválne gymnáziá: podobne ako štvorročné stredné školy, ak majú byť talentovky, tak skôr dištančne; vo vzorci môže škola dať dôraz na cudzí jazyk či konverzácie, prípadne aj olympiády.

Školy s talentovými prijímačkami: majú možnosť urobiť talentovky, a to na diaľku alebo osobne priamo v školách – to len výnimočne a za prísnych podmienok.

Osemročné gymnáziá: zostávajú nejasné, ešte môžu byť aj prijímacie skúšky.

Aké sú termíny a čo osemročné gymnáziá

Ministerstvo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie