Denník N

Šéf vnútornej politiky v paláci: Prezidentka v Inkognite? Nech urobí čokoľvek, budú aj negatívne komentáre

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Zuzane Čaputovej chýbajú výjazdy do regiónov, vraví nový šéf jej odboru vnútornej politiky Dušan Jaura. „Mandát hlavy štátu je aj v tom, že môže priniesť energiu, nádej a posilu, a to teraz môže robiť len online spôsobom. To vníma ako hendikep.“

Dušan Jaura (53) je od 1. marca šéfom odboru vnútornej politiky v prezidentskej kancelárii, predtým pôsobil ako riaditeľ na gymnáziu. Je manželom političky Zory Jaurovej (Progresívne Slovensko). V rozhovore hovorí:

  • o prechode zo školstva k politike;
  • ako vyzerá konkurz na miesto v Prezidentskom paláci;
  • ako vyzerá práca prezidentky a jej poradcov v čase pandémie;
  • ako vníma vzťah prezidentky a premiéra Matoviča;
  • aj o tom, čo považuje za najväčší úspech a neúspech hlavy štátu.

Vlani ste po ôsmich rokoch skončili ako riaditeľ Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa, jedného z najznámejších na Slovensku. Potom ste mali pár mesiacov pauzu…

… taký sabatikal.

Práca v školstve vás už nebavila?

S gymnáziom C. S. Lewisa som bol od začiatku, od jeho založenia, čiže pätnásť rokov. Desať rokov som bol v manažmente, posledných osem rokov som bol riaditeľom. Vždy som si myslel, že z tejto školy vyjdem nohami napred. Ale postupne som zistil, že sa na dianie v škole pozerám ako na film, skrátka, akoby som sa z toho procesu oddelil a už som nebol jeho súčasťou. Pochopil som, že je časť odísť a v živote skúsiť aj niečo iné. Informoval som správnu radu rok dopredu, že by som chcel skončiť, a vlani som naozaj odišiel.

Odchod ste teda oznámili ešte na jeseň 2018, ale dezinformačné médiá ho aj tak dávali do spojitosti so statusom študenta vášho gymnázia, ktorý počas prezidentskej kampane o Zuzane Čaputovej napísal: „Keď Čaputová vyhrá, prvé, čo spraví, je, že zatočí s opicami a antisemitmi ako ste vy. Členov tejto skupiny máme označených a budete prví, ktorých budeme strieľať.“

Mimochodom, pýtali sa ma na to a ja som im aj povedal, že som odchod oznámil rok dopredu, ale asi sa im to nehodilo. A tak vyšli titulky v štýle „Po statuse študenta odchádza riaditeľ gymnázia“.

Aké obdobie ste prežívali v čase, keď bol tento status prepieraný? Lebo v tých textoch nešlo len o jedného študenta, niektoré weby sa veľmi rýchlo pustili do tvrdenia, že k tomuto statusu viedla atmosféra v škole, kde študentom „vymývajú mozgy“, a podobne. Navyše, ste manželom političky Zory Jaurovej z Progresívneho Slovenska.

Bolo to dosť dramatické, dialo sa to v období okolo volieb a ja som pochopil, že „alternatíva“ potrebuje symbol, na ktorý môže zaútočiť. Išlo o nešťastný status, ktorý študent po hodine a pol stiahol, ale už to začalo žiť svojím životom. Do troch dní mal obrázok statusu asi jeden a pol milióna videní. Ja som si mal už pomaly baliť škatule, ale nebol na to čas. Sila, ktorej sme čelili, ma prekvapila. Zaoberala sa tým prakticky celá „alternatíva“ vrátane poslanca, ktorého meno sa nevyslovuje, či doktora Harabina.

Ako sa to prejavilo prakticky?

Prišlo na nás viac ako dvadsať podaní na ministerstvo školstva, do kancelárie mi prišli ľudia z Národnej kriminálnej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie