Denník N

Antibiotiká na vírusy neúčinkujú, no zdá sa, že existuje výnimka. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – Flickr.com/HBF
Ilustračné foto – Flickr.com/HBF

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každým dňom pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby COVID-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom „peer-review“, čo znamená, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, čo vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Rúška, hygiena, odstup a C-čko?

V Kanade spustili zaujímavý projekt, v ktorom hrá hlavnú rolu vitamín C.

Lekári v Montreale a Toronte začali klinický výskum o vplyve vitamínu C pôvodne na iných chorobách dýchacích ciest, ale v marci bol projekt operatívne upravený tak, že doň pribudlo aj ochorenie COVID-19.

O tom, že vitamín C pomáha pri prechladnutiach, sa vie už dávno, ale v súvislosti s COVID-19 bol vo vedeckej tlači doteraz skôr odmietaný alebo odporúčaný nanajvýš ako podporná liečba.

Najnovšie výskumy však jasne potvrdzujú nenahraditeľnú funkciu vitamínu C, ale aj vitamínu D, zinku či omega-3 mastných kyselín pri dozrievaní imunitných buniek a produkcii protilátok.

To znamená, že výživa bohatá na vitamíny nám pomáha bojovať proti patogénom, a teda aj proti koronavírusu.

Vedci preto vyzývajú úrady verejného zdravotníctva, aby nariadenia o nosení rúšok, umývaní rúk a bezpečných odstupoch rozšírili o odporúčanie užívať potrebné dávky vitamínov ako prevenciu proti ochoreniu.

Či vitamín C bude môcť byť používaný aj ako hlavný liek proti koronavírusu, definitívne ukáže spomínaný kanadský projekt. Ak by bol účinný, mali by sme liek, ktorý je lacný a nemá škodlivé vedľajšie účinky.

2. Na ozón radšej pozor

Ako podporná liečba pri COVID-19 sa v niektorých krajinách využíva prekvapivo aj plyn – ozón. Jedna molekula ozónu pozostáva z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie